U dolini rijeke Zrmanje mještani se bore s mazutom - ostacima prošlih vremena, koji sa svakom jačom kišom onečisti rijeku. Potpisuju peticiju i traže hitno rješenje problema.

Galerija Tvornica glinice u Obrovcu - 2 Tvornica glinice u Obrovcu - 1 Damir Perić, Natura Jadera +4 Andrija Mikulić, glavni državni inspektor

Slika Zrmanje iz zraka otprije nekoliko dana ne oduzima dah zbog ljepote, već šokira. Srećom, masnih mrlja na površini ove krške ljepotice više nema.

Vezani članci Na obalu Šri Lanke isplutali leševi uginulih morskih životinja - 1 VIDEO Na obalu isplutale stotine mrtvih kornjača nakon potonuća broda s otrovnim kemikalijama: "Ovo je najgora ekološka katastrofa koju je prouzročio čovjek" Slika nije dostupna Brod pun kemikalija tone uz obalu Šri Lanke: "Potonuće će dovesti do uništenja cijelog morskog dna"

"Sad ćemo doći točno na izvorište toga mazuta, ali sad je nevidljiv jer su kiše stale, a nivo se podzemnih voda smanjio i mazut se vratio nazad", rekao je Miro Modrić iz Obrovca.

Tjedan dana nakon onečišćenja, mazuta na Zrmanji nema, ali mazut je vidljiv na okolnom šašu. Ovim prostorom širi se nesnosan smrad. Smrad mazuta dolazi iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu koja je ugašena početkom 80-ih.

"Djelatnici tvornice su izlijevali stari izgorjeli mazut u tzv. rupe bezdanke, jer su mislili da im nema kraja, međutim sad vidimo da je kraj postojao", kazao je Zoran Božić, glavni čuvar prirode.

Pa ono što je prije gotovo 30 godina tlo progutalo, svaka obilnija kiša izbacuje van. Iz ustanove koja kanjonom Zrmanje upravlja, nude rješenje problema.

"Postavljanje sigurnosnih ograda, barijera, a ako ne zbog naleta vjetra, da se ide u sanaciju, da se rade bazeni", predložio je Damir Perić, ravnatelj ustanove "Natura Jadera".

No, iz Hrvatskih voda koje bi to trebale i platiti, kažu:

"Za eventualnu sanaciju podzemlja potrebno je provesti istražne radove. Postavljanje brana se obavlja dok je onečišćenje u tijeku, odnosno kada je intenzitet onečišćenja takav da zahtijeva sanaciju putem postavljanja brane."

Napominju, provode pojačani monitoring po nalogu Državnog inspektorata odakle pak poručuju da time slučaj Zrmanja nije zatvoren.

"Radimo ovog trena na rješenju, da vidimo tko je to trebao učiniti, tko to čini, i tko je zadužen i odgovoran za takve stvari", oglasio se Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

"Kad se ugrožavaju životi i kvaliteta života, onda je to kazneno djelo. Dakle, tu ima mjesta i za ostale institucije", dodaje Mikulić.

A dok resorno Ministarstvo za izradu odgovaraćujeg sanacijskog programa čeka detaljniju istragu Državnog inspektorata, ribara uz obalu rijeke nema. 

Spas za Zrmanju traži se i peticijom. U dva dana prikupljeno je gotovo pet tisuća potpisa. A traži se hitno rješavanje problema.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju