Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta peticija, traži se hitno rješenje

Ekocid na Zrmanji: Tko će odgovarati za mazut koji sa svakom jačom kišom onečisti rijeku?

Rijeka Zrmanja - 2
Rijeka Zrmanja - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tvornica glinice u Obrovcu - 1 Tvornica glinice u Obrovcu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tvornica glinice u Obrovcu - 2 Tvornica glinice u Obrovcu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Damir Perić, Natura Jadera Damir Perić, Natura Jadera Foto: DNEVNIK.hr Andrija Mikulić, glavni državni inspektor Andrija Mikulić, glavni državni inspektor Foto: DNEVNIK.hr +3 Zoran Božić Galerija 1/8 >>
U dolini rijeke Zrmanje mještani se bore s mazutom - ostacima prošlih vremena, koji sa svakom jačom kišom onečisti rijeku. Potpisuju peticiju i traže hitno rješenje problema.

Slika Zrmanje iz zraka otprije nekoliko dana ne oduzima dah zbog ljepote, već šokira. Srećom, masnih mrlja na površini ove krške ljepotice više nema.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekocid EU uvodi novo kazneno djelo: Riječ je o jednom od najtežih zločina Prosvjed "Za zdravlje nas i nase djece" Građani u Osijeku prosvjedovali zbog ekološke katastrofe: "Tražimo da se javno kažu sve činjenice bez prikrivanja"

"Sad ćemo doći točno na izvorište toga mazuta, ali sad je nevidljiv jer su kiše stale, a nivo se podzemnih voda smanjio i mazut se vratio nazad", rekao je Miro Modrić iz Obrovca.

Tjedan dana nakon onečišćenja, mazuta na Zrmanji nema, ali mazut je vidljiv na okolnom šašu. Ovim prostorom širi se nesnosan smrad. Smrad mazuta dolazi iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu koja je ugašena početkom 80-ih.

"Djelatnici tvornice su izlijevali stari izgorjeli mazut u tzv. rupe bezdanke, jer su mislili da im nema kraja, međutim sad vidimo da je kraj postojao", kazao je Zoran Božić, glavni čuvar prirode.

Pa ono što je prije gotovo 30 godina tlo progutalo, svaka obilnija kiša izbacuje van. Iz ustanove koja kanjonom Zrmanje upravlja, nude rješenje problema.

"Postavljanje sigurnosnih ograda, barijera, a ako ne zbog naleta vjetra, da se ide u sanaciju, da se rade bazeni", predložio je Damir Perić, ravnatelj ustanove "Natura Jadera".

No, iz Hrvatskih voda koje bi to trebale i platiti, kažu:

"Za eventualnu sanaciju podzemlja potrebno je provesti istražne radove. Postavljanje brana se obavlja dok je onečišćenje u tijeku, odnosno kada je intenzitet onečišćenja takav da zahtijeva sanaciju putem postavljanja brane."

Napominju, provode pojačani monitoring po nalogu Državnog inspektorata odakle pak poručuju da time slučaj Zrmanja nije zatvoren.

"Radimo ovog trena na rješenju, da vidimo tko je to trebao učiniti, tko to čini, i tko je zadužen i odgovoran za takve stvari", oglasio se Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

"Kad se ugrožavaju životi i kvaliteta života, onda je to kazneno djelo. Dakle, tu ima mjesta i za ostale institucije", dodaje Mikulić.

A dok resorno Ministarstvo za izradu odgovaraćujeg sanacijskog programa čeka detaljniju istragu Državnog inspektorata, ribara uz obalu rijeke nema. 

Spas za Zrmanju traži se i peticijom. U dva dana prikupljeno je gotovo pet tisuća potpisa. A traži se hitno rješavanje problema.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene