Večerašnje Provjereno donosi apsurdne slučajeve zaleđa Dalmacije. Zbog apartmana i bazena mještani su prisiljeni ukloniti svoju stoku od koje žive jer – nekima životinje smrde. Ruralni turizam umjesto da nas razvija, on nas seljake tjera sa sela, govore stočari.

Galerija Problem sa stokom - 7 Problem sa stokom - 6 Problem sa stokom - 3 +3 Problem sa stokom - 5

Zbog apartmana i bazena mještani su prisiljeni ukloniti svoju stoku od koje žive jer – nekima životinje smrde. Ruralni turizam umjesto da nas razvija, on nas seljake tjera sa sela, govore stočari.

''Znači, ode će netko za godinu-dvi dana napraviti kuću za odmor, svi će sad ti ljudi morati tu stoku vozit ća! Jer je doša neki gospodin, kupija je kuću, donija 50 tisuća eura, napravija bazen i sad svi mi moramo ići ća. Mislim da to nije čar sela'' govori Svemir Tadić, vlasnik OPG-a.

Tadiću je, naime, stigla prijava za držanje stoke blizu kuća, a nakon nje i kazna. Država kratko i jasno kaže da je na jedinicama lokalne samouprave da u Odlukama o komunalnom redu propišu na koji se način i gdje mogu uzgajati perad i stoka.

Vlasniku OPG-a Goranu Brkiću u dvorištu se reda inspekcija za inspekcijom. Na njegovu adresu stiglo je rješenje iz Grada Šibenika u kojemu stoji da 300 ovaca mora premjestiti iz sela. ''A možda da ja pečen janjce, i da ih zoven na janjetinu, to im ne bi smrdilo… ne bi im janjetina smrdila, a ovce bi im smrdile i dalje'' navodi.

Provjereno: Mještani Belišća guše se u smradu - 8 Mještani Belišća guše se u smradu: "Strašna kiselina, kao trulež, kao crknuta životinja"

Iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci cijelu situaciju opisuju suludom. ''Nigdje u Europi uopće nema takvih propisa, Francuska je zaštitila selo kao baštinu i selo kao selo mora postojati'' govori Ivan Tešija, predsjednik Udruge.

Cijelu priču te što o ovom slučaju kažu oni koji te zakone provode, ne propustite pogledati večeras u Provjerenom! 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju