Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian (FOTO: AFP)
Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian (FOTO: AFP)

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian izjavio je da ofenziva dobro napreduje, odnosno da je IS dosad izgubio 40 posto teritorija.


Francuski zrakoplovi iz međunarodne koalicije koja se bori protiv IS-a izveli su u noći s ponedjeljka na utorak u blizini Mosula nove napade, izvijestio je službeni Pariz.

"Noćas su francuski zrakoplovi izveli napade na Tal Afar, nedaleko od Mosula", rekao je za javni radio France Info francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

"Ne radi se o našim prvim udarima nakon napada u Nici. Napali smo i jučer. Otkako smo u sklopu koalicijskih snaga, zračni udari su svakodnevni. Na taj način jamčimo sigurnost Francuskoj, ali i čitavoj Europi", rekao je Le Drian.

Francuski ministar drži da bi članice koalicije, čiji će se predstavnici u srijedu i četvrtak sastati u Washingtonu, trebale dovršiti ofenzivu koja je u tijeku u Iraku i u Siriji, koncentrirajući se pritom na glavna uporišta IS-a u Mosulu i u Raki.

"Ofenziva dobro napreduje, a IS je dosad izgubio 40 posto svog teritorija i imao velike ljudske gubitke, kazao je, dodavši da pritisak treba nastaviti bez prestanka kako bi se IS u potpunosti iskorijenio. (Hina)