Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojačano osiguranje

Belgija: Ubojstvo zaštitara u nuklearnom postrojenju nije povezano s militantima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U belgijskom gradu Charleroiu samo dva dana nakon terorističkog napada na 'srce Europe', Bruxelles, ubijen je zaštitar nuklearne elektrane.

Nakon što je vijest o ubojstvu zaštitara nuklearnog postrojenja i krađi njegove propusnice, samo dva dana nakon bombaških napada na zračnu luku i podzemnu željeznicu u Bruxellesu, izazvala nemir i zabrinutost lokalni tužitelj je opovrgao svaku povezanost s islamskim militantima.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Ubijeni zaštitar je radio u belgijskom nuklearnom institutu za radioaktivne elemente u Fleurusu, području Charleroi južno od Bruxellesa, a u zemlji koja je u visokom stupnju pripravnosti zbog ovotjednih terorističkih napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država, medijska su izvješća o mogućem pokušaju islamskih ekstremista da izvrše napad na nuklearno postrojenje ili da se dočepaju nuklearnog materijala, izazvala novi strah.

Ured tužitelja je opovrgao povezanost ubojstva zaštitara s militantima i također odbacio medijske napise o krađi njegove propusnice. Glasnogovornica policije je kazala da ne može komentirati taj slučaj zbog istrage koja je u tijeku.

O ubojstvu zaštitara u nuklearnom postrojenju i krađi propusnice izvijestili su ranije belgijski mediji, među kojima i list Derniere Heure (DH). Isti list je u četvrtak izvijestio da su bombaši samoubojice koji su se raznijeli u četvrtak u stvari planirali napad na jedno od belgijskih nuklearnih postrojenja, ali su zbog niza uhićenja ubrzali svoje planove i odlučili napasti glavni grad Belgije i EU-a.

Prošle godine su istražitelji otkrili video koji traje nekoliko sati i prikazuje kretanje direktora belgijskog istraživačkog nuklearnog programa. Video je otkriven prilikom pretresa jednog stana u sklopu istrage o islamističkom napadu na Pariz 13. studenoga u kojem je ubijeno 130 ljudi.

Ubijen dok je šetao psa

Prema pisanju belgijskih novina Derniere Heure zaštitar je ubijen na ulici dok je šetao psa, a ukradena mu je sigurnosna propusnica za ulazak u nukleanu elektranu - što su kasnije vlasti opovrgle.

Već su u četvrtak iste novine javile kako su braća, briselski bombaši samoubojice, Khalid i Ibrahim El Bakraoui planirali napade na belgijske nuklearne elektrane, navodeći kako je uhićenje pariškog krvnika Salaha Abdeslama ubrzalo planove terorista.

Braća su navodno postavila skrivenu kameru ispred doma direktora belgijskog nuklearnog programa, a snimka je zaplijenjena u protuterorističkoj akciji tijekom pretresa stana Mohammeda Bakkalija, za kojeg se sumnja da pripada islamističkoj terorističkoj ćeliji, piše Derniere Heure.

U Belgiji je i dalje stanje pripravnosti, nakon tragičnih događaja u briselskoj zračnoj luci Zaventem i stanici podzemne željeznice Maalbeek, nedaleko zgrade EU. Odmah je evakuirano i osoblje dviju belgijskih nuklearnih elektrana, a cijelo područje nadzire belgijska vojska.

Zračna luka Bruxellesa ostaje zatvorena do utorka

Zračna luka Bruxelles-Zaventem, pogođena dvostrukim samoubilačkim napadom, ostat će zatvorena najmanje do ponedjeljka, uključujući taj cijeli dan, prije ponovnog djelomičnog otvaranja koje se očekuje u utorak, objavila je u subotu tvrtka Brussels Airport.

'Više od četiri dana nakon napada do kojih je došlo na briselskom aerodromu, istražni radovi povezani sa sudskom istragom na terminalu zračne luke dovršeni su ali bi nastavak putničkih aktivnosti trebao krenuti tek u utorak, 29. ožujka', piše u priopćenju.

Zračna luka je ranije priopćila da će ostati zatvorena do nedjelje, uključujući cijeli taj dan.

Uskrsni vikend početak je dvotjednih školskih praznika u Belgiji. U to doba godine zračna luka prosječno bilježi 600 letova dnevno, istaknula je ovog tjedna glasnogovornica Brussels Airporta, koja još nije mogla procijeniti koliki će biti financijski gubitak zbog prekida prometa koji će trajati najmanje sedam dana.

'Brussels Airport Company dobila je u petak popodne dozvolu pristupa zgradi s ograničenom skupinom inženjera radi procjene štete te u ovom trenutku proučava privremeno rješenje radi djelomične uspostave putničkog prometa u zračnoj luci uzevši u obzir nove sigurnosne mjere vlade', dodaje u subotu tvrtka.

U napadima u briselskoj zračnoj luci i na stanici podzemne željeznice u središtu grada u utorak je poginula 31 osoba, a 300 ih je ranjeno. (D.Š./I.D. /Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene