Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelski ministar šokirao reakcijom

'EUROPA JE U RATU' - Islamska država preuzela odgovornost

U zračnoj luci Zaventem u Bruxellesu odjeknule su dvije eksplozije, nedugo nakon toga do detonacije je došlo i u podzemnoj željeznici. U utorak su u belgijskom glavnom gradu poginule najmanje 34 osobe.

 

Pročitajte i ovo Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

KRONOLOGIJA DOGAĐAJA U UTORAK

21:28 Strojovođa podzemnog vlaka u kojem je u utorak ujutro izveden teroristički napad na stanici Maelbeek Christian Delhasse je uspio sačuvati hladnokrvnost i nastojao pomoći putnicima, a za za belgijsku televiziju je rekao da je učinio ono što je trebalo učiniti.

"Napravio sam ono što je trebalo. Nisam bio ozlijeđen i od početka sam pridržavao propisane procedure, to je sve što vam mogu reći", rekao je Dehlasse za belgijsku frankofonu televiziju RTBF, spomenuvši još šokantne scene koje je vidio. "Kad vidite tijela na tlu, znate, to ostavlja traga", bilo je sve što je htio reći.

Njegovi kolega iz Stiba, bruxelleskog poduzeća za javni prijevoz, puni su hvale za njega i njegovo ponašanje u takvoj situaciji u kojoj je uspio sačuvati hladnu glavu.

Vlak je u 9.11 sati upravo krenuo s postaje Maelbeek prema središtu grada, kada se začula snažna eksplozija u drugom od četiri vagona željezničke kompozicije. Delhasse je odmah zaustavio vlak, misleći na početku da je riječ o tehničkom problemu, ali je brzo shvatio da je posrijedi nešto puno ozbiljnije.

21:18 Izraelski ministar je u utorak, reagirajući na napade u Bruxellesu, optužio Europu da je zanemarila opasnost od "islamskih terorističkih ćelija" na svome tlu i radije kritizirala Izrael.

"Ponavljam: U Europi je velik broj onih koji su se radije prepustili ludosti osuđivanja Izraela, etiketiranju i bojkotiranju njegovih proizvoda dok su istodobno pod nosom građanima kontinenta rasle tisuće terorističkih ćelija (...)", rekao je ministar za znanost, tehnologiju i svemir Ofir Akounis, na svojoj stranici Facebooka.

Ministar se istaknuo ovom izjavom, a ostatak izraelske političke klase se solidarizirao s begijskim narodom i pozvao na zajedništvo protiv terorizma.

Premijer Benjamin Netanyahu je u videoporuci s godišnje skupštine proizraelske američke lobističke skupine AIPAC poručio da se "terorizam može pobijediti samo ako smo zajedno", izrazivši "sućut obiteljima žrtava".

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin je u brzojavu sućuti belgijskom kralju Philippeu istaknuo da ima "potporu izraelskog naroda u toj kušnji".

"Terorizam je terorizam, bez obzira događa li se u Bruxellesu, Parizu, Istanbulu ili Jeruzalemu. Ovi strašni događaji još jednom nam pokazuju da moramo biti jedinstveni u borbi s onima koji se koriste nasiljem kako bi ugušili osobne slobode", poručio je Rivlin u brzojavu.

17:55 - Uništena je i treća bomba, pronađena u zračnoj luci, potvrdio je lokalni dužnosnik.

'Tri su eksplozivne naprave unešene u zračnu luku od kojih jedna nije bila ispravna te je zakazala prilikom pokušaja aktivacije', kazao je dužnosnik te dodao da je treća bomba uspješno deaktivirana.

17:23 Čelnici svih 28 zemalja članica te čelnici europskih institucija objavili su u utorak zajedničku izjavu u kojoj izražavaju sućut obiteljima i bližnjima stradalim u terorističkim napadima u Bruxellesu te solidarnost sa Belgijom.

"Europska unija žali za žrtvama današnjih terorističkih napada u Bruxellesu. To je napad na naše otvoreno demokratsko društvo. Naše zajedničke europske institucije smještene su u Bruxellesu, zahvaljujući velikodušnosti vlade i naroda Belgije. Europska unija i njezine zemlje članice čvrsto stoje uz Belgiju u solidarnosti i odlučne su se suočiti s ovom prijetnjom zajedno i sa svim potrebnim sredstvima", kaže se izjavi.

"Posljednji napad samo jača našu odlučnost da branimo europske vrijednosti i toleranciju od napada netolerantnih. Bit ćemo ujedinjeni i čvrst u borbi protiv mržnje, nasilnog ekstremizma i terorizma", kaže se u zajedničkoj izjavi svih europskih čelnika.

17:10 - Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Bruxellesu, izvijestila je novinska agencija Amak, bliska IS-u.

"Borci Islamske države u utorak su izveli niz bombaških napada eksplozivnim napravama pričvršćenim za pojaseve, a cilj su bili zračna luka i središnja stanica podzemne željeznice", objavio je Amak.

Napadi su uslijedili četiri dana nakon što je bruxelleska policija uhitila glavnog osumnjičenika za napade koje su članovi džihadističke grupe počinili u Parizu u studenome prošle godine.

"Borci IS-a otvorili su vatru u zračnoj luci Zaventem. Prije toga ih je nekoliko detoniralo pojaseve s eksplozivom, a jedan mučenik se raznio na postaji podzemne željeznice Maelbeek", prenosi agencija na svojoj stranici na engleskom jeziku te dodaje da su napadi počinjeni jer je "Belgija zemlja koja sudjeluje u napadima međunarodne koalicije na Islamsku državu".

'Napadi su upereni na Europu u cjelini'

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uputio je u utorak izraze sućuti žrtvama terorističkih napada u Bruxellesu, njihovim bližnjima i građanima, ističući da su napadi upereni na Europu u cjelini.

"Želio bi uputiti sućut stanovništvu Bruxellesa, brojnim ranjenima, obiteljima i bližnjima onih koji su nepravedno pogođeni jutros u eksplozijama u međunarodnoj zračnoj luci Zaventem i stanici metroa Maelbeek", istaknuo je Juncker u svojoj poruci. "Ovi napadi danas su pogodili Bruxelles, a cilj je Europa u cjelini. Europska unija i njezine institucije moraju ostati i ostat će ujedineni u suočavanju s terorom", dodao je Juncker.

Predsjednik Komisije je istaknuo da ne treba pribjeći strahu.

"Ovi događaju nas sve pogađaju, ali nas ne plaše. Nastavljamo raditi kako bismo se zajedno suprotstavili terorističkim prijetnjama i kako bismo došli do europskih rješenja za pitanja koja nas tiču", rekao je Juncker.

Prema privremenim podacima, u dva atentata u utorak ujutro u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno, javlja belgijska televizija.

Ministrica zdravlja u belgijskoj vladi Maggie De Block je potvrdila da je u zračnoj luci u dvije eksplozije u bruxellskoj zračnoj luci Zaventem poginulo 14 ljudi, a 81 osoba je ranjena.

Prema još neslužbenim podacima u stanici metroa Maelbeek poginulo je 20 osoba, 55 je ranjeno, od kojih 10 u kritičnom stanju.

16:40 - Iz UN-a stiže jasna poruka svima koji dolazak izbjeglica s Bliskog istoka u Europu povezuju s terorizmom.

'Izjednačiti ih sve zajedno i reći da izbjeglice predstavljaju sigurnosni rizik za Europu, nije moguće. To nije istina. Bilo kakva vrsta neprijateljstva prema izbjeglicama zbog napada u Bruxellesu ili napada na Pariz je pogrešna', rekao je Amin Awad, šef Ureda Regionalne koordinacije izbjeglica pri UN-u.

16:15 Belgijska vlada u utorak je proglasila tri dana žalosti nakon dva atentata u kojima je poginulo više od trideset osoba, a nekoliko desetaka ih je ranjeno.

"Vlada je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost", objavio je belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon.

16:06 Prema najnovijim podacima koje prenosi agencija Reuters, broj mrtvih u terorističkim napadima u Bruxellesu, koji nije službeno potvrđen, je 30 osoba - 20 u metrou i 10 na aerodromu.

15:12 Šefica za vanjsku politiku EU, Federica Mogherini, prekinula je press konferenciju u Jordanu, shrvana viješću o terorističkim napadima u Bruxellesu. Mogherini nije mogla suspregnuti suze.

14.49 - Krizni stožer u u Bruxellesu je objavio da je u bruxelleskoj zračnoj luci neutraliziran sumnjivi paket, a policija je u bruxellskoj općini Ixelles aktivirala eksploziju u sumnjivom vozilu. Sumnjivo vozilo nalazilo se u blizini vrlo prometne ulice Boulevard General Jacques. Policijska ekipa za razminiravanje neutralizirala sumnjivi paket u Rue de la Loi, ulici u kojoj se nalaze europske institucije te belgijska vlada i parlament.

Lokalne vlasti preporučile su svim školama da ne puštaju nijednog učenika po kojeg ne dođu roditelji ili staratelji.

14.42 - Francuski premijer Manuel Vallis kazao je da je Europa u ratu.

'U ratu smo. Europa je izložena napadima posljednjih nekoliko mjeseci', kazao je Vallis.

Belgijski ministar vanjskih poslova u Didier Reynders upozorio je da 'se boji da su napadači i dalje u bijegu'.

14.36 - Gradonačelnik Bruxellesa Yvan Mayeur izjavio je kako je kod metroa smrtno stradalo 20 osoba, a ozlijeđeno čak 106, od kojih 17 teško.

14.24 - Evakuirana je i belgijska nuklearna elektrana Tihange, objavila je javna televizija VTM ne navodeći detalje.

14.20 - Belgijski premijer Charles Michel rekao da prema podacima kojima trenutačno raspolaže ne može potvrditi da su ovi atentati povezani s uhićenjem Salaha Abdeselama, koji je uhićen u Molenbeeku u petak.

14.00 - U zračnoj luci Zaventem pronađen je pojas s eksplozivom koji nije eksplodirao, a za kojeg se pretpostavlja da je pripadao trećem teroristu, javlja belgijski VTM. Policija pregledava i sumnjivi paket na Sveučilištu u Bruxellesu.

13.51 - Prema najnovijim informacijama najmanje je 34 osoba poginulo u eksplozijama u metrou i u zračnoj luci.

13.37 - Američko ministarstvo obrane i FBI pomoći će belgijskim vlastima u hvatanju terorista koji su odgovorni za današnje napade.

12.52 - U zračnoj luci Zaventem, na odlaznom terminalu, pronađen je kalašnjikov, kraj mrtve muške osobe, vjerojatno napadača. Svjedoci su kazali kako su prije eksplozije čuli pucnjeve i povike na arapskom. 

12.47 - Belgijska ministrica zdravstva Maggie de Block dala je službene brojke o stradalima u napadima - u zračnoj luci poginulo je 11 osoba a ranjena je 81. U eksploziji u metrou poginulo je 15 osoba, a ozlijeđeno 55, od kojih je 10 u kritičnom stanju. 

11.47 - Belgijski premijer obratio se javnosti. Pozvao je građane da budu mirni i solidarni.

'Dogodilo se ono čega smo se bojali. Ovo je crni dan za Belgiju. Današnji napadi su nasilni i kukavički čin', kazao je Charles Michel.

11.26 - Zračna luka Zaventem ostat će zatvorena do kraja današnjeg dana.

10.51 - Konačna brojka smrtno stradalih na aerodoromu je 11, objavila je Belga. Državni tužitelj potvrdio je kako je riječ o bombašu samoubojici.

10.33 - Iz Bruxellesa se za Izvanredne vijesti Nove TV javila Ana Brnčić iz Zagreba koja tamo živi i radi, a u vrijeme eksplozije u metrou bila je u neposrednoj blizini, u zgradi Europske komisije.

'Bila sam za svojim stolom i čula detonaciju. Vidjeli smo s prozora kako iz stanice metroa izlaze ranjeni. Potom smo evakuirani i čekamo što će biti dalje', ispričala je Ana Brnčić.

9.45 - Belgijska javna televizija javlja kako se na aerodromu u Bruxellesu jutros dogodio teroristički napad te da ga je izveo bombaš samoubojica.

9.34 - Poginulo je najmanje10 osoba a ranjeno 30, javlja RTBF pozivajući se na izvore iz bolnice.

9.26 - Nekoliko ljudi ubijeno je u dvije eksplozije na aerodromu u Bruxellesu, javlja belgijska javna televizija RTBF.

08:28 - U zračnoj luci Zaventem u Bruxellesu jutros su odjeknule dvije eksplozije. Ima poginulih i ozlijeđenih.

Prije eksplozija čuli su se hici i povici na arapskom, javlja belgijska agencija Belga. No, za sada nema službene potvrde da je riječ o terorističkom napadu. 

Do incidenta je došlo četiri dana nakon što je u Bruxellesu uhićeh Salah Abdeslam, jedini terorist iz Pariza koji je preživio.

 

Iz zgrade odlaznog terminala suklja dim, putnici su evakuirani, a zatvoren je željeznički promet prema aerodromu. Svjedoci koji su se zatekli na aerodromu kažu kako su od eksplozije stakla odmah popucala, a ljudi su u panici počeli bježati. Eksplozija se navodno dogodila kod šaltera American Airlinesa. 

Alex Rossi, putnik koji je bio u zračnoj luci u trenutku eksplozije, kazao je kako se zgrada zatresla, prenosi Reuters.

'Mogao sam osjetiti kako se zgrada miče. Sve je bilo puno dima i prašine. Otišao sam prema mjestu eksplozije i vidio ljude u šoku, ošamućene. Mislim da je riječ o terorističkom napadu', ispričao je Rossi.

Drugi svjedok ispričao je kako su ljudi ozlijeđeni od stakla i dijelova stropa koji se urušio uslijed eksplozija.

Uzrok eksplozije u Bruxellesu za sada je nepoznat.

 

 

 Uskoro opširnije...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene