Zatvor, ilustracija
Zatvor, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Pedesetšestogodišnji ruski državljanin osuđen je na doživotnu robiju jer je prije više od dvije godine u jednome berlinskom parku ubio Gruzijca čečenskog podrijetla i to po nalogu ruskih vlasti, odlučio je u srijedu njemački sud.


Ubojstvo se dogodilo 23. kolovoza 2019. u parku Kleiner Tiergarten u Berlinu. Tužitelji su rekli da se radilo o odmazdi zbog sudjelovanja gruzijskog državljanina u Drugome čečenskom ratu i zbog njegova "neprijateljstva prema ruskoj državi".

Ubijeni 40-godišnji Gruzijac je čečenskog porijekla i od kraja 2016. živio je u Njemačkoj kao tražitelj azila, a ruske su ga vlasti klasificirale kao čečenskog terorista.

Sud je dobio informaciju po kojoj je muškarac koji je osuđen za ubojstvo zapravo bio zaposlenik ruske domaće obavještajne službe, FSB-a te je doputovao u Berlin koristeći lažni identitet kako bi ondje obavio naručeno ubojstvo.

Vrhovni sud Republike Hrvatske Vrhovni sud potvrdio kaznu od sedam godina za ratni zločin: Rafalom ubio civila koji je skupljao drva

Obrana je pred sudom rekla da se slučaj temelji na "vrlo upitnim dokazima".

Ova će presuda vjerojatno dodatno zaoštriti njemačko-ruske odnose. Nakon ubojstva njemačka vlada je optužila rusku da nije surađivala u istrazi te je u međuvremenu protjerala dvoje zaposlenika ruskoga veleposlanstva u Berlinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ubijenog Gruzijca, za kojega kažu da se borio na strani separatista u Čečeniji, nazvao "banditom" i "ubojicom".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju