Vrhovni sud Republike Hrvatske
Vrhovni sud Republike Hrvatske Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Vrhovni sud odbio je žalbe i potvrdio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Milenko Vidak (63) osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila iz 1993. godine u Sunjskoj Gredi.


Najviši sud je, ne objavivši identitete, podsjetio kako je Vidak osuđen jer je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi 29. kolovoza 1993. u Sunjskoj Gredi rafalima iz automatskog oružja prilikom izviđanja ubio civila Stjepana Sučića (55).

Sud je precizirao da je Vidak, zajedno s još četiri osobe, primijetio Sučića koji je slučajno naišao tražeći drva za sječu. Kad im se Sučić približio, skupina je u njega ispalila rafal iz automatske puške te je Sučić od mnogobrojnih strijelnih rana umro na mjestu.

Vrhovni sud je izvijestio da je prvostupanjski sud Vidaku kao olakotnu okolnost cijenio protek vremena u kojem nije bilo drugih kažnjivih ponašanja dok su kao otegotne okolnosti cijenjene dosadašnja osuđivanost i činjenica da je smrtno stradala nevina civilna osoba, bez ikakvog razloga.

Bosanska policija, ilustracija U BiH uhićena dvojica nekadašnjih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi: Zarobili i strijeljali 22 civila bošnjačke nacionalnosti

Masovna grobnica u blizini Vukovara - 2 Novi detalji o masovnoj grobnici mnogima probudili nadu: Vukovarci slute o kojim bi se žrtvama moglo raditi

Vidak je, pored Sučićevog ubojstva, bio optužen i za ubojstvo Branka Runjajića te mu se zbog oba zločina sudilo na tadašnjem Okružnom sudu u Glini za vrijeme tzv. SAO Krajine, ali presuda nije objavljena zbog akcije Oluja.

Vidak je iskoristio Oluju za bijeg, najprije u Srbiju, a potom i u Rusiju te Tursku. Za njim je bila raspisana međunarodna crvena tjeralica na temelju koje je sredinom lipnja 2009. uhićen u Trabzonu u Turskoj koja ga je izručila Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju