Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja neonacista

Njemačka: Desničarska teroristička skupina godinama ubijala 'nepoželjne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka policija otkrila je neonacističku grupu za koju se sumnja da su između 2000. i 2007. godine ubili najmanje 10 osoba, izveli bombaški napad i opljačkali nekoliko banaka.

Policija je jučer uhitila 37-godišnjeg Nijemca zbog sumnje da pripada ekstremističkoj grupi osumnjičenoj za ubojstva u slučaju kojeg vrh sigurnosnih službi zove 'novi oblik tetrorizma krajnje desnice', javlja AP.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Izbori Što sprječava ujedinjenje na desnici? Sumnjivi akteri u pozadini, figa u džepu, šurovanje s tajkunima, a spominju se i... bušmani Zabava na Šri Lanki Dobio uvrede i prijetnje Organizirao zabavu za bijelce pa morao napustiti zemlju: "Nikada nismo podržavali i nećemo podržavati razne rasističke izjave"

Grupa je osumničena da je ubila osam Turaka i jednog Grka u nekoliko njemačkih gradova između rujna 2000. i travnja 2006. godine te 22-godišnju policajku Michele Kiesewetter u gradu Heilbronnu u travnju 2007. godine.

Svih 9 ubijenih civila su bili obrtnici ili poslovni ljudi.

Tužitelji istražuju je li uhićeni 37-godišnjak, identificiran kao Holger G. direktno umiješan u ubojstva. Dvoje navodnih članova terorističke grupe, Uwe B. i Uwe M., pronađeni su mrtvi nakon pljačke banke u Eisenachu. Nakon što su opljačkali 10.000 eura pobjegli su u kombiju u kojem su nekoliko sati kasnije i pronađeni mrtvi. Policija sumnja kako su se posvađali i pucali jedan u drugoga, no ne isključuju ni moguća samoubojstva.

Njihova suučesnica Beate Z. prošli se tjedan predala policiji.

Hans-Peter Friedrich, njemački ministar unutarnjih poslova kazao je novinarima u Berlinu kako je naredio da se pregledaju svi slučajevi nasilnih zločina sa ksenofobnom motivacijom od 1998. godine kako bi se otkrili zločini koji su eventualno povezani s ovom terorističkom skupinom.

'Naš je posao doznati postoji li, osim ovih četvero, još ljudi koji pripadaju toj terorističkoj mreži', kazao je ministar.

Ubojstvo 22-godišnje policajke u Heilbronnu je za policiji godinama bila misterija. Michele Kiesewetter je u travnju 2007. godine ustrijeljena u glavu u parku, a njezin kolega je teško ranjen. Policija nije imala gotovo nikakvih tragova sve dok prošli tjedan u kombiju gdje su pronađena tijela dvojice pljačkaša banke nisu pronađeni i službeni policijski pištolji koji su oduzeti ubijenoj 22-godišnjakinji i njezinom kolegi. Tek tada klupko se napokon počelo odmotavati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene