Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kardinal Vinko Puljić:

'Nitko ne traga za rješenjem za BiH, važni su samo politički bodovi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Međunarodna zajednica predugo je ostavila bolesno stanje nakon rata u BiH, a u pokušaju traženja rješenja nitko ne traga za pravednim rješenjem, nego nastoji dobiti što više političkih bodova', ocjena je krize u BiH vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

U intervjuu koji je objavio sarajevski 'Dnevni avaz' kardinal Puljić je kazao kako je temeljni problem u činjenici da se i nakon Daytonskog sporazuma nastavilo razmišljati kao i u ratu kad se sve svodilo na borbu za osvajanje prostora. 'Razumljivo je da oni koji su ratom više osvojili, i to u Daytonu barem dijelom legalizirali, sada u pregovorima ne žele popustiti. U tome su im pomogli oni koji su skrojili ovakvu daytonsku BiH', kazao je kardinal Puljić te istaknuo kako se upravo stoga od BiH sada ne smiju dignuti ruke jer krizu treba riješiti na pravedan način i do kraja kako bi se stanje popravilo. 'Pritom bosanskohercegovačko društvo treba prožeti vrijednostima duha i morala te istinskog vrjednovanja svakog čovjeka u njegovim pravima i dostojanstvu', dodao je vrhbosanski nadbiskup.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Komentirajući sadašnji položaj Hrvata u BiH, kardinal Puljić je podsjetio kako je za hrvatski narod kao najmalobrojniji važno da se BiH ustroji kao država jednakopravnih naroda i građana. Upozorio je također kako katolike u Sarajevu nitko ne štiti unatoč nepravdi kojoj su izvrgnuti kad je, primjerice, riječ o povratu crkvene imovine. 'Trebamo biti sretni ako nas na ulici netko ne tuče i to smatrati vrhuncem 'višestoljetne tolerancije, multietničnosti i multikulturalnosti' o kojoj se ovdje toliko priča, ali uglavnom se samo priča i ništa više', konstatirao je kardinal Puljić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene