Obavijesti Video Pretražite Navigacija

New York: Izložba dizajna za siromašne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi soj industrijskih dizajnera tvrdi da se bori protiv siromaštva Trećega svijeta inovativnim proizvodima kojima je cilj potaknuti ruralno poduzetništvo.

Umjesto da potiču davanje milostinje što ima nesigurne rezultate, ovi socijalno svjesni dizajneri prodaju svoje proizvode siromašnima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podsjećanje na tragediju Amerikanci neće zaboraviti imena stradalih 11. rujna Slika nije dostupna Traže pravednu presudu New York: Prosvjed stotina Hrvata pred UN-om zbog presude

Kažu da je njihova strategija dobra za dostojanstvo, a protiv ovisnosti.

Stvaranjem jednostavnih uređaja za siromašne zemlje, dizajneri žele građanima afričkih, azijskih i latinskoameričkih zemalja omogućiti da zarađuju na vlastitim tržištima.

Jeftini pročistači vode, bežična rasvjeta, kapljično navodnjavanje i teretni bicikli samo su neki od jednostavnih, ali genijalnih proizvoda koji se masovno proizvode kao proizvodi "humanitarnog dizajna".

Izložba više od trideset takvih uređaja otvorena je u New Yorku u nacionalnome muzeju dizajna Cooper-Hewitt. Muzejski je vrt postao globalno selu u kojem su izložena skloništa, pročistači vode, spremišta za monsunsko razdoblje, solarna rasvjeta, kuhinja na solarnu energiju i transporteri na dva kotača.

U jednoj od kartonsko-plastičnih koliba izložen je čak i laptop na navijanje koji stoji stotinu dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene