O bijednim uvjetima za radnike koji proizvode Appleove gadgete u Kini svjedoči i tužna priča Tian Yu.


Tian Yu radila je više od 12 sati svakog dana, šest dana u tjednu. Često je morala preskakati obroke i raditi prekovremene sate u Foxconnu, najvećoj tvornici koja proizvodi gadgete za Apple, a onda je skočila kroz prozor s 4 kata.

>> OVAKO bi korisnici da izgleda iPhone 6!

Vezani članci Požar u uredu zgrade Jadroagenta Vatra progutala ured na petom katu zgrade u Rijeci: ''Ma idem ja van, pa vidi kako gori'' Provjereno: Radnici u pilani 4 mjeseca bez plaće - 2 Rade krvav posao u pilani, bez plaće su četiri mjeseca, a šefa nisu vidjeli godinama: "Lagano se gubim, to je takav psihički pritisak“

Naime, Tian je živjela u u tvorničkom domu za radnike u Shenzenu u Kini, a kako je bila u lošem fizičkom i psihičkom stanju zbog iscrpljenosti na poslu, htjela si je oduzeti život.

No, nije bila jedina, čak još 18 radnika pokušalo si je oduzeti život te godine, a četvero ih je i izgubilo život. Kompanija je nakon toga postavila sigurnosne mreže ispod domova za radnike, piše The Guardian.

Tian Yu je preživjela svoj kobni skok, ali nakon 12 dana u komi probudila se s teškim ozljedama kralježnice te paralizirana od struka prema dolje.

 Iako je od tragičnog događaja prošlo tri godine, ništa se nije promijenilo u Foxconnu, iz Applea tvrde kako su apelirali na Foxconn da se poboljšaju uvjeti za radnike, ali nisu osigurali niti novac niti ikakva riješenja.

Da bi stvar bila još gora, 'okidač' koji je natjerao Yian da skoči je bila činjenica da nije dobila plaću zbog administrativne pogreške, plaću od oko 1.400 kuna, plaću koja vrijedi tek jednu četvrtinu novog iPhonea 5.

 DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook