Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od istjecanja nafte

VIDEO: Nasukani brod 'Rena' raspolovio se u oluji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teretni brod 'Rena', nasukan već tri mjeseca na grebenu kod Novog Zelanda, raspao se u oluji na dva dijela.

Dva dijela broda razdvojila su se 20 do 30 metara i izloženi su valovima visokim šest metara, rekao je novozelandski dužnosnik Alex van Wijngaarden.

Dodao je da su nadležne službe mobilizirane kako bi s broda uklonile preostalu naftu i spriječile daljnje zagađenje okoliša. 'Ne zna se točna količina nafte koja bi mogla isteći, no ekipe su mobilizirane', rekao je.

U moru je do sada završilo tridesetak kontejnera, od gotovo 880 koliko ih se još nalazi na brodu.

Brod 'Rena', koji plovi pod liberijskom zastavom, nasukao se na greben Astrolab, na sjeveru zemlje, 5. listopada, s više od tisuću kontejnera. U more je tada isteklo gotovo 350 tona nafte, zagadivši obližnje plaže i usmrtivši najmanje 1.300 ptica. Do sada je s broda ispumpano više od tisuću tona nafte, no ima je još.

Filipinski kapetan broda i njegov zamjenik osumnjičeni su da su brod doveli preblizu obale kako bi uštedjeli na vremenu. Optuženi su za opasno ponašanje i izlijevanje opasnih tvari za što bi mogli dobiti do dvije godine zatvora. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šteta 108 milijuna dolara 'Brod se nasukao jer su išli prečacem' Slika nije dostupna Nakon raspadanja broda Katastrofa na Novom Zelandu: Kontejneri, gorivo i ostaci broda na plažama

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene