Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Zeland u strahu

Prijeti katastrofa: Nasukani tanker mogao bi se raspasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već pet dana nasukani tanker pušta naftu pored obale Novog Zelanda.

Liberijski tanker Rena nasukao se pored obale Novog Zelanda. Iz njega istječe nafta i već se stvorila mrlja na moru duga pet kilometara, a tankeru prijeti i potpuno raspadanje te još veća katastrofa.

Pročitajte i ovo Rubymar Prevozio gnojivo Potonuo britanski brod koji su pogodili hutisti: "Prijeti ekološka katastrofa" Slika nije dostupna "Najteža odluka ikad" Premijer Novog Zelanda iznenada objavio svoju ostavku

BBC prenosi kako bi, ukoliko se raspadne, taj tanker u more mogao ispustiti 1.700 tona teškog goriva u more i prirodno stanište kitova, dupina, tuljana, pingvina i čitavog niza autohtonih ptica.

Novozelandski dužnosnici ističu kako je u zaljev Plenty, gdje se navedeni tanker nasukao, isteklo već 20 do 30 tona nafte od srijede, kad se tanker nasukao na greben Astrolabe. Trenutno se ulažu napori da se ukloni gotovo 2.000 tona sirove nafte iz tankera.

Provodi se i istraga oko nasukavanja tankera na greben. 'Ljudi znaju za taj greben i da se tanker zabije u njega bez nekog posebnog razloga, po noći i u mirnim vodama, govori o tome da se moralo nešto loše dogoditi na brodu i mi moramo dokučiti što', pojasnio je John Key, premijer Novog Zelanda.

Četiri novozelandska ratna broda i dva remorkera nalaze se oko tankera i pokušavaju obuzdati izljev nafte. Remorkeri su već počeli skupljati naftu iz mora, a treći brod je pristao uz bok tankera, kako bi pumpama počeo prebacivati naftu iz oštećenog broda.

Spasiocima će posao otežati i vremenski uvjeti, koji za sutra uopće ne izgledaju dobro, jer su najavljeni olujni vjetrovi. Oko broda je napravljena sigurnosna zona široka jedan kilometar.

Novozelandske vlasti pripremaju se za mogući dolazak mrlje do obale, a ekološke udruge i organizacije već su izljev nafte proglasile katastrofalnim za područje zaljeva Plenty.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene