Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

More je na novozelandske plaže nanijelo kontejnere, vreće mlijeka u prahu i druge ostatke s teretnog broda koji se ovoga vikenda počeo raspadati nakon što je tri mjeseca bio nasukan na grebenu pred obalom.


Brod Rena pod liberijskom zastavom, koji je tri mjeseca nasukan na grebenu Astrolabe na 22 kilometra pred istočnom obalom Novog Zelanda, jučer se počeo prelamati na dva dijela pod valovima visokim i do šest metara.

Pomorske vlasti pokušale su ukloniti gorivo i kontejnere s broda koji se nasukao 5. listopada no gorivo je nastavilo istjecati a nemirno more odnosi kontejnere uzrokujući najtežu ekološku katastrofu u Novom Zelandu posljednjih desetljeća.

More je nanijelo najmanje pet kontejnera na plažu Waihi, popularno turističko odredište, rekao je glasnogovornik novozelandskih pomorskih vlasti Bruce Fraser.

'Mnogo je kontejnera i ostataka u moru i naneseno na plaže', rekao je. Na površini mora od broda širi se trag goriva dug tri kilometra a manje količine nanesene su i na obližnje otoke i plaže, dodao je.

Vezani članci Brod Ever Given nasukao se u Sueskom kanalu - 2 Najveća blokada pomorskog prometa potrajat će danima, oglasio se i vlasnik nasukanog broda: "Naravno da očekujemo tužbe, ali sad je fokus na izvlačenju Ever Givena" Slika nije dostupna Kapetan optužen zbog nasukavanja, opasnost od nafte sve veća

Spasilačke ekipe s broda su ispumpale više od 1.000 tona nafte, no dio je ostao u brodu. Tisuće ptica već su uginule zbog ranijeg izlijevanja nafte a čišćenje obale je trajalo mjesecima. (S.D.M./Hina)