Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za izlazak 2019.

Nastavljaju se pregovori između Britanije i EU-a: Dogovorena cijena razvoda

Sastanak britanske premijerke Therese May i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska (Foto: AFP)
Sastanak britanske premijerke Therese May i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska (Foto: AFP) Foto: Afp
Velika Britanija i Europska unija postigli su načelni dogovor o iznosu britanskih obveza u Brexitu prema Uniji, izvijestio je list Daily Telegraph u utorak pozivajući se na neimenovane izvore.

Postignut je načelni dogovor oko zahtjeva EU-a da London podmiri svoje obveze spram Unije u iznosu od 60 milijardi eura. U vijesti stoji da će konačni račun za Brexit biti između 45 i 55 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Brexit - 2 Nikako da se dogovore Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska Slika nije dostupna oglasila se veleposlanica Posljednje riječi EU-a Velikoj Britaniji uputila je hrvatska ambasadorica, a one će svakako ostati upisane u povijest

EU kaže da bi britanski potezi trebali doći prije summita sredinom prosinca kako bi čelnici EU-a mogli odobriti novu fazu pregovora koji bi uključivali i buduće trgovinske odnose.

Ako je dogovor postignut, to je znak da su se dvije strane znatno približile i dogovoru na summitu 14. i 15. prosinca, što će im omogućiti da se preusmjere na razgovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

Europska komisija nije željela komentirati izvješće a neimenovani dužnosnik britanske vlade rekao je da ne zna za tvrdnje lista.

Dvije strane vjeruju da su već blizu dogovora oko ekspatrida u Britaniji i na kontinentu.

Treći ključni kriterij za prijelaz u drugu fazu, načelni dogovor o izbjegavanju tvrde granice između EU-a i Ujedinjene Kraljevini koja bi mogla narušiti mir u Sjevernoj Irskoj, ostaje potencijalna prepreka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene