Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska vlada u srijedu iznosi svoje prijedloge o granici između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita, pokušavajući privoliti dvadeset sedmoricu da to pitanje povežu s pitanjem njihovih trgovinskih veza u budućnosti.


Europska komisija u utorak je zapravo potvrdila da prije bilo kakvih trgovinskih pregovora treba postići pomak u vezi s trima važnim temama – sudbinom europskih građana, cijenom koju treba platiti za razdruživanje i pitanjem irske granice. No London želi da se o budućem trgovinskom partnerstvu i o izlasku razgovara istodobno.

Vezani članci Milorad Dodik - 2 Republika Srpska prekinula odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom. Dodiku stigla poruka: ''Krenuli ste opasnim putem'' Ivana Petrović, urednica vanjske politike na Dnevniku Nove TV Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Zajednička kupovina oružja u europskom pravu ne postoji. Otvara se više pitanja"

Britansko ministarstvo za Brexit ponovo u svojim prijedlozima koje će iznijeti u srijedu ističe da ne želi povratak graničnih prijelaza, simbola čvrste granice između Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske, nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

"Imamo veoma jasna načela. Naš je prioritet usuglasiti se o tome da neće biti granične infrastrukture koja bi značila povratak na granične prijelaze iz prošlosti i koja bi bila potpuno neprihvatljiva za Veliku Britaniju", piše ministarstvo u priopćenju.

Da bi to ostvarila, britanska vlada nudi Europskoj uniji dvije mogućnosti: "novo carinsko partnerstvo" koje bi omogućilo da "nema nikakve granice između Velike Britanije i Irske" ili pak "carinske dogovore" koji bi mogli uključivati ukidanje prijavljivanja robe na ulasku i izlasku te posebne trgovinske ugovore sa Sjevernom Irskom.

Britanska vlada u utorak je izrazila želju da nakon Brexita s EU-om potpiše ugovor o privremenoj carinskoj uniji koji bi vrijedio oko dvije godine, što je Bruxelles hladno dočekao ocijenivši ga preuranjenim.

U tom okršaju oko redoslijeda pitanja o kojima će se pregovarati irska je vlada pohvalila britanske prijedloge podsjetivši da su "prva zadaća u sljedećim krugovima pregovora i dalje (...) građanska prava, financijsko rješenje i pitanja specifična za Irsku". (HINA)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju