Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Žele potpuno odvajanje

Britanska premijerka: Napuštamo jedinstveno tržište EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska premijerka Theresa May tijekom svog govora u Lancaster Houseu objavila je daljnje planove za Brexit.

Theresa May održala je govor u kojem je poručila kako ne želi da ishod Brexita bude ''pola unutra, pola vani'', piše The Independent.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) osnovani u travnju Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

Britanska premijerka rekla je da želi ''istinski globalnu Britaniju'' koja ''gleda prema van više nego ikada prije'' te da želi ostati u najboljim odnosima s članicama Europske unije. ''Izlazimo iz EU-a, ali ne napuštamo Europu'', rekla je May.

Međutim, neće se držati za dijelove članstva niti zahtijevati da ostane djelomičan ili pridruženi član.

''Želim da Ujedinjeno Kraljevstvo iz ovog razdoblja promjene izađe jače, pravednije i ujedinjenije nego ikada prije. Želim da budemo sigurna, prosperitetna, tolerantna država – magnet za međunarodni talent i dom pionira i inovatora koji će oblikovati svijet pred nama'', rekla je.

''Zakoni će se donositi u Britaniji i tumačit će ih britanski sudovi, a ne sudovi EU-a'', poručuje May.

Istaknula je da Britanija ne traži članstvo na jedinstvenom tržištu već pristup jedinstvenom tržištu kroz ugovore o slobodnoj trgovini.

Britanija će, kaže, možda nastaviti plaćati određenu svotu EU-u, ali malu. I to radi toga da bi imali pristup određenim programima Europske unije.

Naglasila je da dogovor EU i Britanije ne smije biti samo na području ekonomije, već i sigurnosti.

Uoči njezina govora funta se donekle stabilizirala

Britanska valuta funta, koja je pala na najniže razine u tri desetljeća u odnosu na američki dolar, u utorak se blago oporavila uoči govora premijerke. Tržište dionica i dalje slabi jer se investitori boje da će May iznijeti svoj plan za "tvrdi Brexit".

Odluka Britanaca da napuste EU otvorila je velik broj pitanja o imigraciji i budućim pravima mnogih državljana EU-a koji već žive u Velikoj Britaniji, kao i sumnje o tome hoće li izvoznici zadržati pristup bez tarifa europskim tržištima i hoće li britanske banke i dalje moći pružati usluge klijentima s kontinenta.

Dvanaest ciljeva premijerke uključivat će napuštanje povlaštenog pristupa jedinstvenom tržištu od 500 milijuna potrošača, te napuštanje Europskog suda pravde u zamjenu za punu kontrolu nad britanskim granicama, prenosi nekoliko novina.

Isječci govora premijerke ne daju eksplicitne detalje o budućem trgovinskom odnosu koji ona želi s EU-om, no britanske novine koje su većinom podržavale Brexit prenose kako će njezin plan razveseliti one koji su podržavali izlazak.

Vladu Therese May napadaju investitori, gospodarstvenici i zastupnici jer zasad nije otkrila mnogo toga o tome što će zatražiti u pregovorima o izlasku.

Razgovori o Brexitu, za koje se očekuje da će biti jedni od najkompliciranijih pregovora u europskoj povijesti nakon Drugog svjetskog rata, mogli bi odlučiti i o budućnosti njezine vlasti, o budućnosti Velike Britanije, ali i same Europske unije.

Govor premijerke dolazi u vijeme kad Sjevernu Irsku, dio Ujedinjenog Kraljevstva koji je najizloženiji Brexitu zbog svoje kopnene granice s Irskom, očekuje dugačak period političke paralize zbog kolapsa vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako će se Brexit pokazati odličnim potezom, te da bi ostale države EU-a trebale pratiti britanski put. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene