Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUCNJAVA U CHRISTCHURCHU

Tko je monstrum koji je pobio ljude u džamiji? Bio je opsjednut teretanom i muslimanima

Novozelandska policija s ranjenima, napadač na džamije u Christchurchu (Foto: AFP)
Novozelandska policija s ranjenima, napadač na džamije u Christchurchu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Novozelandska policija s ranjenima, napadač na džamije u Christchurchu (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Napadač na džamiju na Novom Zelandu, koji se na Twitteru predstavio kao Brenton Tarrant iz australskog Graftona, na Facebooku je uživo prenosio krvoproliće koje je počinio u džamiji Al Noor. Na Twittteru je objavio i manifest na 74 stranice u kojem objašnjava razloge najgore pucnjave na Novom Zelandu.

Napadač na džamiju u Christchurchu Brenton Tarrant radio je kao osobni trener u teretani Big River u Graftonu na sjeveru Novog Južnog Walesa.

Pročitajte i ovo Zrakoplovna baza, ilustracija Grand Forks Incident u američkoj vojnoj bazi: Zatvoren je kompleks s tisućama vojnika Novi Zeland, ilustracija (Foto: AFP) Optužen za ubojstvo Australska policija pretresla dvije kuće: Ušli i u kuću Tarrantove sestre, obitelj im pomaže u istrazi

Prema pisanjima ABC-a, voditeljica teretane Tracey Gray potvrdila je da je Tarrant muškarac koji je snimao i uživo prenosio snimku krvoprolića u džamiji.

Gray je rekla da je Tarrant radio u teretani do 2011. godine, kada je krenuo na putovanje po Aziji i Europi. ''Mnogo je trenirao, neki bi rekli čak i previše. Ali on je bio strastven prema zdravlju'', rekao je Gray.

''Radio je u sklopu našeg programa besplatnog treninga za djecu i bio je zaista dobar u tom poslu'', rekla je Gray i dodala da joj se nikada nije činilo da ga zanima oružje. ''Mislim da se nešto promijenilo u njemu dok je putovao svijetom'', smatra Gray.

Bivša šefica ispričala je kako se sjeća da je Tarrantov otac umro od bolesti dok je Tarrant još bio srednjoškolac, a navodno ima mamu i sestru. ''Ne mogu vjerovati da bi netko s kime sam svakodnevno komunicirala i razgovarala bio sposoban učiniti nešto tako ekstremno'', rekla je Tracey Gray.

Tarrant je na svom profilu na Facebooku uživo prenosio posebno uznemirujuću snimku na kojoj je hladnokrvno ubijao ljude koji su došli moliti u džamiju. Na Twitteru je dan prije strašnog pohoda objavio manifest na više od 70 stranica u kojem je naveo razloge zbog koji će izvršiti napad na džamiju.

Podsjetimo, u gradu Christchurchu na Novom Zelandu došlo je do pucnjave u dvjema džamijama. Po zadnjim informacijama, ubijeno je najmanje 49 ljudi, dok su deseci ozlijeđeni, od kojih najmanje 48 teško.

Uhićeno je četvero ljudi, a jedan je muškarac optužen za ubojstvo i u subotu će se već naći pred sudom u Christchurchu. Za ostalo troje osumnjičenika istražuje se jesu li povezani s napadom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene