Pucnjava na Novom Zelandu (Foto: AFP)
Pucnjava na Novom Zelandu (Foto: AFP) Foto: Afp

U gradu Christchurchu na Novom Zelandu u petak je došlo do pucnjave u dvjema džamijama. Po zadnjim informacijama, ubijeno je najmanje 49 ljudi, dok su deseci ozlijeđeni, od kojih najmanje 48 teško. Pucnjavu u jednoj džamiji uživo je na Facebooku prenosio jedan od napadača. Zbog izrazito uznemirujućeg sadržaja snimku nećemo objaviti.


Muškarac je ušao u džamiju Al Nnoor u petak oko 13:30 prema lokalnom vremenu, kada se odvijaju popodnevne molitve muslimana, te je otvorio paljbu. Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije.

Vezani članci Pucnjava u Oslu FOTO Poznato tko stoji iza napada na gay noćni klub u Oslu: Policija sumnja na terorizam Pucnjava na Novom Zelandu (Foto: AFP) Nezapamćeni napad u Novom Zelandu: Najmanje 49 ljudi ubijeno, policija evakuirala ljude i u drugom gradu, okružili sumnjivu kuću

Snimku je policija ubrzo uklonila s društvenih mreža, a prijenos uživo muškarac je započeo ulaskom u automobil uz rečenicu ''Neka zabava počne!''. Vjeruje se da je sve snimljeno kamerom koja je bila pričvršćena na kacigu koju je napadač imao na glavi.

Snimka na kojoj se čuju samo strahoviti pucnjevi izrazito je uznemirujuća i nećemo ju objaviti.

Također, policija i vlasti Novog Zelanda apeliraju na medije i javnost da ne objavljuju isječke snimke.

Muškarac je snimio svoju vožnju do džamije, a na snimci se vidi da je odjeven u vojničko odjelo. Kada je sjeo u automobil i upalio ga, zasvirala je četnička pjesma ''Od Bihaća do Petrovca sela'', u kojoj se spominje i Radovan Karadžić. Nakon toga u pozadini snimke čuju se vojnička glazba.

Kada je stigao do džamije i otvorio prtljažnik automobila, vidi se ogromna količina oružja, kao i spremnici s benzinom. Oružje koje je koristio, između ostalog i poluautomatska puška, ispisano je imenima slavnih masovnih ubojica i gradova u kojima su provodili svoje napade.

Odmah na ulasku u džamiju muškarac je počeo pucati po svakome tko mu se našao u vidokrugu. Na snimci je vidljivo i da se nekoliko puta vraća iz prostorije u prostoriju unutar džamije i nastavlja pucati po ljudima koji već leže na podu.

Hladnokrvno, bez riječi i emocija pucao po svima pred sobom

Svoj krvavi pohod napadač nije zaustavio u džamiji, već je nastavio pucati i po ulici u kojoj se nalazi džamija. Nakon toga došao je do svog automobila i uzeo novo oružje pa se vratio u džamiju i ponovno počeo pucati po ranjenim ljudima kako bi se uvjerio da su mrtvi.

Kada je završio, izašao je na cestu i ranio ženu koja se u tom trenutku našla na cesti, a kada je počela zapomagati i moliti ga za pomoć, muškarac joj je prišao i hladnokrvno ju upucao u glavu. Kada je sjeo u svoj automobil, njime je prešao preko tijela žene koju je netom prije upucao.

Dok se vozio s mjesta stravičnog pokolja koje je netom hladnokrvno počinio, napadač je u kameru komentirao da mu je žao što nije ostao dulje i ''spalio džamiju do temelja''. ''Nije bilo vremena za toliko meta. Bilo je toliko ljudi, parkiralište je bilo puno. Tako da stvarno nije bilo šanse za bolji učinak'', rekao je.

Zastrašuje količina ravnodušnosti u muškarcu koji je ubijao sve pred sobom, kao i činjenica da je napad bio toliko brutalan da se na strašnoj snimci ne čuje ništa osim ispaljivanja mnogobrojnih metaka.

Dan prije pokolja muškarac, koji se identificirao kao Brenton Tarrant, objavio je na društvenim mrežama manifest u kojem je izrazio posebno rasističke stavove. Manifest je kreiran 21. siječnja ove godine, a posljednji put, s planovima i objašnjenim razlozima za napad, ažuriran je dan prije napada kakav se ne pamti u povijesti Novog Zelanda. Njegovi profili na društvenim mrežama odmah su izbrisani. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju