Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjeverna Koreja promijenila je odluku o povlačenju osoblja iz međukorejskog ureda za odnose te osoblje poslala na rad u ponedjeljak, objavila je Južna Koreja, u zaokretu nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio da se ne nameću dodatne sankcije Sjevernoj Koreji.


U petak je Sjeverna Koreja rekla da napušta ured, samo nekoliko sati nakon što joj je SAD nametnuo nove sankcije, prve nakon što je prošli mjesec propao drugi američko-sjevernokorejski summit. Nešto kasnije Trump je rekao da odustaje od uvođenja tih sankcija.

Vezani članci Kim Jon Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim Jong Un nadgledao testiranje "supervelikoga" raketnog bacača, projektili letjeli oko 330 kilometara Kim Jong Un i Moon Jae In (Foto: Getty Images) Sjeverna Koreja upozorava Ameriku: "Mogli bi vratiti stanje na polaznu točku. Nismo to napravili zbog vas"

Ured za odnose u Kaesongu u Sjevernoj Koreji otvoren je u rujnu i jedna je od ključnih točaka napretka između Koreja u zadnjih nekoliko godina. Povlačenje sjevernokorejskog osoblja smatra se nazadovanjem u pokušajima angažmana južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina s Pjongjangom.

Trump je u petak rekao da se ipak odlučio protiv nametanja sankcija Sjevernoj Koreji, što analitičari vide kao napor u svrhu smanjivanja napetosti.

"Neki članovi sjevernokorejskog osoblja rade u uredu za odnose" u ponedjeljak, reklo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje u izjavi.

Dvije strane održale su konzultacije u uredu za odnose u ponedjeljak i ured će nastaviti s radom kao inače, nakon što su sjevernokorejski dužnosnici rekli južnokorejskima "danas smo došli u svoju smjenu kao i obično", dodalo je ministarstvo. (Hina)

Otac i sin teško opečeni: Izvukli dvoje maloljetne djece iz stana koji je progutao požar