Kim Jong Un (Foto:AFP)
Kim Jong Un (Foto:AFP)

Sjeverna Koreja povlači se iz zajedničkog ureda s Južnom Korejom. Bio je to simbol zbližavanja i trajnog mirovnog procesa između dviju zemalja u blizini demilitarizirane zone.


Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja objavilo je tu informaciju u petak.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto:AFP) Čistka u Sjevernoj Koreji: Kim zbog neuspjelog sastanka s Trumpom pogubio petero visokih dužnosnika Moon Jae-in i Kim Jong-un (Foto: AFP) Iznenada se sastali Moon i Kim: Dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira

Pjongjang je obavijestio zajednički ured da neće smetati predstavnicima Seula koji će "ostati u uredu" u Kaesongu, dijelu Sjeverne Koreje u neposrednoj blizini granice između dviju zemalja. Iz Pjongjanga je poručeno da će uskoro obavijestiti Seul o "daljnjim pitanjima u budućnosti".

Ministarstvo ujedinjenja priopćilo je da žale zbog te odluke. Sjeverne susjede pozvali su da se uskoro vrate i nastave rad u uredu za vezu kako bi došli do punog mirovnog sporazuma.

Ured je uspostavljen nakon sastanka sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina prošle godine. Nakon tog sastanka slijedio je susret Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Singapuru.

Sjeverna Koreja tek bi trebala objaviti službeno priopćenje o povlačenju iz zajedničkog ureda. Pretpostavlja se kako je to reakcija na sankcije koje je SAD uveo za dvije kineske tvrtke zbog poslovanja s Pjongjangom, a nakon drugog, neuspjelog, susreta Kima i Trumpa koji je završio bez dogovora.

Tragedija u Kini: Najmanje 47 poginulih i 640 ozlijeđenih u eksploziji tvornice