Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piši kući propalo

Velik skok unazad: Sjeverna Koreja napušta ključni proces zbližavanja dviju zemalja

Kim Jong Un (Foto:AFP)
Kim Jong Un (Foto:AFP) Foto: Afp
Sjeverna Koreja povlači se iz zajedničkog ureda s Južnom Korejom. Bio je to simbol zbližavanja i trajnog mirovnog procesa između dviju zemalja u blizini demilitarizirane zone.

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja objavilo je tu informaciju u petak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Kim Jong Un (Foto: AFP) Novi zaokret Nakon što je Trump odustao od sankcija, Kim Jong Un vratio ljude u zajednički ured s Južnom Korejom

Pjongjang je obavijestio zajednički ured da neće smetati predstavnicima Seula koji će "ostati u uredu" u Kaesongu, dijelu Sjeverne Koreje u neposrednoj blizini granice između dviju zemalja. Iz Pjongjanga je poručeno da će uskoro obavijestiti Seul o "daljnjim pitanjima u budućnosti".

Ministarstvo ujedinjenja priopćilo je da žale zbog te odluke. Sjeverne susjede pozvali su da se uskoro vrate i nastave rad u uredu za vezu kako bi došli do punog mirovnog sporazuma.

Ured je uspostavljen nakon sastanka sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina prošle godine. Nakon tog sastanka slijedio je susret Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Singapuru.

Sjeverna Koreja tek bi trebala objaviti službeno priopćenje o povlačenju iz zajedničkog ureda. Pretpostavlja se kako je to reakcija na sankcije koje je SAD uveo za dvije kineske tvrtke zbog poslovanja s Pjongjangom, a nakon drugog, neuspjelog, susreta Kima i Trumpa koji je završio bez dogovora.

Aktualno Tragedija u Kini: Najmanje 47 poginulih i 640 ozlijeđenih u eksploziji tvornice +0 Eksplozija u Kini (Foto:AFP) Svijet Tragedija u Kini: Najmanje 47 poginulih i 640 ozlijeđenih u eksploziji tvornice 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene