Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se još oborina

VIDEO/FOTO Užas u Japanu: U poplavama poginulo najmanje troje ljudi, stotine tisuća građana napušta svoje domove

Poplave u Japanu - 1
Poplave u Japanu - 1 Afp
Aktualno Galerija Poplave u Japanu - 1 Poplave u Japanu - 1 Foto: Afp Poplave u Japanu - 2 Poplave u Japanu - 2 Foto: Afp Poplave u Japanu - 3 Poplave u Japanu - 3 Foto: Afp Poplave u Japanu - 4 Poplave u Japanu - 4 Foto: Afp +0 Poplave u Japanu - 5 Galerija 1/5 >>
Najmanje tri su osobe poginule, a tri su nestale u poplavama na jugozapadu Japana koje je izazvala ogromna količina oborina.

Rijeke su se izlile, a obronci urušili dok je na dijelove južnog Japana pala rekordna količina kiše. Nacionalna meteorološka agencija zabilježila je u ponedjeljak 402,5 mm padalina u Kurumeu, najviše zabilježeno u gradu.

Ceste i dalekovodi su uništeni, a tisućama stanovnika je zapovijeđena evakuacija jer se očekuju daljnji pljuskovi. Satoshi Sugimoto, iz Japanske meteorološke agencije, rekao je kako su pljuskovi "najveći zabilježeni" na tom području.

Pročitajte i ovo Mrtav muškarac u moru - 3 provodi se očevid FOTO Strava kod Splita: Iz mora izvukli mrtvog muškarca, pronašli i oštećen brod

"Najmanje tri osobe poginule su u poplavama, taj broj bi mogao rasti", rekao je glasnogovornik vlade Hirokazu Matsuno. Tri su osobe nestale u nekim od najudaljenijih područja otoka.

"Izražavamo sućut onima koji su poginuli i naše iskreno suosjećanje s onima koji su pogođeni katastrofom", rekao je Matsuno kako prenosi BBC.

"Izdana je zapovijed o evakuaciji za stotine tisuća ljudi, a udaljene zajednice ostaju odsječene zbog poplava i druge štete", rekao je. Starija žena umrla je kada je bila zarobljena u kući zatrpanoj blatom, a još jednu žrtvu navodno je odnijela poplavljena rijeka dok se vozila u automobilu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija I to se događa VIDEO Avion je trebao poletjeti, a onda je pilot izišao iz kabine i obratio se putnicima: 19 njih odmah je napustilo zrakoplov

Japan je trenutno u godišnjoj kišnoj sezoni, koja često donosi jake pljuskove, a ponekad rezultira poplavama i klizištima te žrtvama.

Japanska meteorološka agencija javlja da je najveća kiša zabilježena u Japanu bila u prefekturi Kanagawa, 12. listopada 2019., kada je u jednom danu palo 922,5 mm.

Znanstvenici kažu da klimatske promjene povećavaju rizik od jake kiše u Japanu i drugdje, jer toplija atmosfera zadržava više vode.

Meteorološka agencija navodi da je kiša padala više od tjedan dana u regiji prije jakih pljuskova koji su se obrušili na područje u nedjelju navečer.

Pročitajte i ovo Srebrenica Alma Mustafić Ispovijest preživjele iz autobusa iz Srebrenice: "Krvavi nož i šapat 'silovane'"

I dok je sunce sjalo u mnogim područjima u utorak, dužnosnici su upozorili na još kiše u prognozi, koja bi mogla omekšati već slabo tlo.

Klizišta su poseban rizik u Japanu tijekom jakih kiša jer se kuće često grade u ravnicama u podnožju brda u planinskoj zemlji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene