Dvije osobe zaražene koronavirusom koje su boravile na kruzeru Diamond Princess kraj Japana u četvrtak su preminule bolnici, a nalazi još 13 osoba su pozitivni, javlja AFP.


Preminuli su muškarac i žena, Japanci, oboje u 80-im godinama. S kruzera su prebačeni u bolnicu prošli tjedan, javlja AFP

Vezani članci Diamond Princess Neke države počele evakuirati državljane s kruzera u japanskoj luci, doznajemo dokad bi na njemu mogli ostati Hrvati Koronavirus u Kini - 2 Raste broj zaraženih: Zbog koronavirusa u Kini smijenjeno desetak političara, Kanada šalje zrakoplov po svoje državljane

Muškarac je i prije imao dijagnosticiranu bronhijalnu astmu, ali žena je prije zaraze koronavirusom bila zdrava. 

"Molim se za njihove duše i izražavam sućut njihovim ožalošćenim obiteljima", rekao je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da se Hrvati s kruzera Diamond Princess nakon dvotjedne karantene zbog koronavirusa vraćaju danas i sutra. Dodao je da se još uvijek planira njihov prihvat jer je epidemiološka situacija na kruzeru gora nego u Kini.

"Moramo obratiti posebnu pažnju na prihvat naših državljana koji dolaze u Europu jer mi okolnosti epidemiološke situacije na kruzeru nisu potpunosti jasne. Mislim da ćemo u ovakvim specifičnim okolnostima postupiti malo drugačije", kazao je Beroš uoči sjednice Vlade.

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da petero hrvatskih državljana nema simptome bolesti te da i dalje borave u izolaciji na brodu.

Jučer je s kruzera evakuiran prvi hrvatski državljanin. Kako doznajemo iz MVP-a, on je danas stigao u Hrvatsku. Riječ je u putniku, a oni prvi napuštaju brod, dok članovi posade prema planu odlaze zadnji. 

On je pregledan i zdrav je. Neće ići u karantenu, ali će biti pod nadzorom epidemiologa sljedećih 14 dana.

Prva žrtva koronavirusa u Južnoj Koreji

Južna Koreja u četvrtak je objavila prvu smrt izazvanu koronavirusom Covid-19, a broj zaraženih osoba premašio je je stotinu, od kojih su polovica pripadnici sekte iz grada Daegua.

Broj zaraženih udvostručio se u zadnja 24 sata, nakon snažnog rasta broja oboljelih u Daeguu, gradu s 2,5 milijuna stanovnika i drugom najvećem u Južnoj Koreji.

Među njima velik je broj vjernika Crkve Shincheonji, ili Hrama svetohraništa svjedočenja, a riječ je o crkvi koju često smatraju sektom.

Vlasti su objavile da je 61-godišnja žena zarazila najmanje 47 vjernika u Crkvi Shincheonji i strahuju da bi broj mogao biti veći.

U te se žene povišena temperatura pojavila 10. veljače, no ona je u dva navrata odbila testirati se na novi koronavirus uz izgovor da nije bila u inozemstvu. Prisustvovala je na najmanje četiri mise i dijagnosticirana je kao nositeljica virusa.

Gradske vlasti Daegua rekle su da je 1001 vjernik Crkve Shincheonji bio na istim misama kao i nositeljica virusa.