Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamo s teretom

Na Cipru brodovi čekaju da idu po sirijsko kemijsko oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva broda, danski i norveški, čekaju na Cipru odobrenje da idu preuzeti dio sirijskog kemijskog arsenala koji do konca prosinca mora napustiti zemlju, ali zasad ne znaju kamo će odvesti svoj teret.

Sjedinjene Države su pristale pobrinuti se za uništenje dijela kemijskog oružja koje će izvesti u međunarodnim vodama na brodu američke mornarice, ali nordijski čelnici zasad ne znaju kako će se kontejneri prekrcati na taj brod.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Kada se pripreme završe, danski i norveški brod će pratiti dva teretna broda prema sirijskoj luci Latakiji, gdje će se ukrcati kontejneri s kemikalijama koje, po smjernicama Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) trebaju napustiti sirijski teritorij do 31. prosinca.

"Trenutačno je moja zadaća da pripremim ljude za prijevoz kemikalija iz Latakije prema još nepoznatu odredištu", rekao je Torben Mikkelsen, voditelj operacije.

"Prijevoz kemikalija u ovakvim razmjerima još nije viđen", rekao je Per Rostad, kapetan norveškog broda, dodajući da su "dobro uvježbani i pripremljeni".

Dva teretna broda, od kojih je tek jedan stigao u subotu u Limassol, prevozit će najviše 500 tona kemikalija, dodaje Bjorn Schmidt, danski kemičar koji sudjeluje u operaciji.

Damask je prijavio ukupno 1.290 tona kemijskog oružja, prekursora ili sastojaka.

Sirijska vojska i OPCW će prije ukrcaja staviti kemikalije u kontejnere koje će zapečatiti i opremiti GPS-om, dodaje Schmidt koji je član tima civilnih stručnjaka na brodovima i na teretnim brodovima kako bi spriječili eventualne incidente.

Evo što Hajdaš Dončić misli o prekrcaju kemijskih tvari na Jadranu

"U najgorem slučaju, kemijska sredstva bi se mogla izliti na teretni brod", rekao je, ali stručnjaci i vojnici će biti ondje kako bi osigurali dekontaminaciju i evakuaciju stradalih.

Po predviđenom planu, teretni brodovi trebaju preuzeti najopasnije kemikalije, takozvane 1. i 2. prioriteta. Te tvari pojedinačno nisu opasne ali kada se pomiješaju mogu stvoriti smrtonosan plin poput sarina ili VX-a.

"No siguran sam da će oni koji budu ukrcavali kontejnere na teretni brod paziti da ih ne stave jedan uz drugi", rekao je Bjorn Schmidt. On će osobno provjeriti teret prema popisima koje su sastavili UN i OPCW, uz pomoć skenera koji omogućuju da se vidi što je u kontejneru.

Kontejneri koji će se pregledati i zapečatiti prije ukrcaja na teretne brodove, neće se otvarati dok ih ne preuzme tim koji ih treba učiniti bezopasnima tako što će ih neutralizirati hidrolizom (dodavanjem vode na visokoj temperaturi).

Pentagon upravo postavlja na MV Cape Ray, teretni brod dug 200 metara, opremu nužnu za izvršenje te zadaće.

No presudno pitanje zasad ostaje bez odgovora: kako će Danci i Norvežani isporučiti svoj teret?

"Najbolje bi bilo obaviti predaju u nekoj luci", priznaje Torben Mikkelsen, voditelj misije. Zasad se nijedna zemlja nije službeno prijavila da bude mjesto tranzita.

Prekrcaj bi se mogao obaviti i na moru, s broda na brod, ali to bi bilo opasnije.

Sve dok se sve nesigurnosti ne otklone, brodovi će ostati u luci u Limassolu. "Malo je vjerojatno da bi nas vlade poslale po teret a da ne znaju kamo ćemo ići poslije", ocijenio je Mikkelsen.

Po rezoluciji 2118 UN-ova Vijeća sigurnosti prihvaćenoj u rujnu nakon američkih prijetnja vojnim udarom kao odgovor na smrtonosni kemijski napad blizu Damaska, sav sirijski kemijski arsenal mora se uništiti do 30. lipnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene