Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li do toga doći?

Evo što Hajdaš Dončić misli o prekrcaju kemijskih tvari na Jadranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je danas kako osobno smatra da se postupak prekrcaja otrovne sirovine za kemijsko oružje koja se radi uništavanja transportira iz Sirije može obaviti u nekoj hrvatskoj luci ako je postupak prekrcaja siguran.

"Po informacijama koje su mi dostupne, radi se o vrlo sigurnom prekrcaju kemijskih tvari, gdje luka na Jadranu može obaviti taj posao. Smatram osobno, ukoliko pripadamo nekom bloku, a pripadamo, i ako želimo postići globalni cilj, a to je, recimo ovako - uništavanje kemijskih otrova na Mediteranu - da možemo aktivno sudjelovati u tome. Naravno, uz pretpostavku, koja mora biti proanalizirana, da će taj prekrcaj biti apsolutno bezopasan", rekao je Hajdaš Dončić za javni radio.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..." Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

Na pitanje novinara ima li spoznaja o medijskim nagađanjima da je to ustupak za vraćanje naftnih polja u Siriji, ministar je odgovorio da nema tih spoznaja. Premijer Zoran Milanović u četvrtak je na sjednici vlade kazao kako se od Hrvatske očekuje da pruži doprinos operaciji pretovara supstanci za proizvodnju kemijskog oružja i najavio da će odluku o tome donijeti vlada, naglasivši da javnost mora biti informirana o cijelom postupku.

Stručnjaci o prekrcavanju sirijskog kemijskog oružja: Nema panike!

Organizacija za uništenje kemijskog oružja (OPCW) tražila je zemlju koja će biti 'domaćin' uništenja sirijskog kemijskog arsenala. Prošli mjesec Albanija je pod pritiskom javnosti odbila sudjelovati, što je primjer na koji se pozvao premijer Milanović kada je zatražio javnu raspravu o hrvatskom sudjelovanju u transportu. Navodno bi operacija pretovara trajala dan ili dva pod nadzorom OPWC-a.

OPCW, čiji je Hrvatska član, objavit će 17. prosinca plan o uništenju sirijskog kemijskog oružja pa je još prerano, rečeno je u OPCW-u Hini, govoriti o mogućem hrvatskom sudjelovanju u tom procesu. U američkom veleposlanstvu u Zagrebu istodobno pozdravljaju to što službeni Zagreb razmatra sudjelovanje u operaciji.

Po pisanju svjetskih medija s početka prosinca, komponente za kemijsko naoružanje bi se iz sirijskih kemijskih postrojenja prvo transportirale do sirijske luke Latakije, tamo bile utovarene na danski komercijalni brod i zatim negdje u Sredozemlju bile bi pretovarene na 200 metara dug američki brod MV Cape Ray koji iz sigurnosnih razloga ne može uploviti u sirijsku luku. Cape Ray je opremljen sustavima za hidrolizu i kemijske tvari se mogu neutralizirati negdje na moru, vjerojatno na Atlantiku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene