Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zveckanje oružjem

Moguć rat, a Rusija i SAD već odabrali strane: "Nikada se nećemo pokoriti imperiju"

Aktualno Galerija Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Venezuela želi teritorij Gvajane - 5 Foto: DNEVNIK.hr Venezuela želi teritorij Gvajane - 4 Venezuela želi teritorij Gvajane - 4 Foto: DNEVNIK.hr Venezuela želi teritorij Gvajane - 3 Venezuela želi teritorij Gvajane - 3 Foto: DNEVNIK.hr Venezuela želi teritorij Gvajane - 2 Venezuela želi teritorij Gvajane - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Venezuela želi teritorij Gvajane - 1 Galerija 1/5 >>
Novo ratno žarište moguće je i u Južnoj Americi. Venezuela, glavni partner Rusije na tom kontinentu, na referendumu je proglasila svojim teritorijem više od pola teritorija susjedne, suverene i mnogo bogatije Gvajane. Autoritarna vlast u Venecueli predstavila je novu službenu kartu. SAD je obećao potporu Gvajani.

Gvajanski vojni helikopter sa sedam članova posade srušio se tijekom leta uz granicu s Venezuelom. Nema indicija da je oboren. Predsjednik Venezuele tvrdi da nema ništa s tim, ali i da je helikopter bio poslan izvršiti provokaciju.

"Moja sućut narodu Gvajane i vojsci, ali to je bila poruka odozgo: Ne poigravajte se s Venezuelom! Tko god se poigrava s Venezuelom završava u nevoljama", poručio je Nicolás Maduro.

Autoritarna vlast Venezuele prošlog tjedna je provela referendum na kojem su se građani, navodno plebiscitarinom potporom, izjasnili za to da se područje Esekiva u susjednoj Gvajani, triput veće od Hrvatske, proglasi teritorijem Venezuele. Gvajana je stavila vojsku u stanje visoke pripravnosti.

"Ovo je direktna prijetnja teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i političkoj neovisnosti Gvajane", rekao je predsjednik Gvajane Irfaan Ali.

Vojsku je na granicu s Venezuelom poslao i Brazil.

"Ne trebamo rat u Južnoj Americi. Ne treba nam sukob. Nama je potrebno graditi mir", rekao je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan prizor VIDEO Putnički avion slijeće u Izrael, a u pozadini proturaketni sustav obara projektile Hamasa

Gvajana je međunarodno priznata članica UN-a više od 60 godina. Njen spor s Venezuelom datira iz kolonijalne 1811. Eskalirao je tek nakon 2015., kada je u zabačenim džunglama Gvajane američki Exxon Mobil otkrio golema nalazišta nafte.

"Očito je da podupiremo mirno rješenje graničnog spora između Venezuele i Gvajane. Apsolutno smo uz Gvajanu, bez kolebanja podupiremo njen suverenitet", rekao je John Kirby, tajnik SAD-a za nacionalnu sigurnost.

Vlast u Venezueli danas je predstavila i svoju novu državnu kartu koja negira teritorijalnu cjelovitost susjedne zemlje.

"Američki državni tajnik izjavio je da Venezuelanci trebaju prihvatiti sporazum iz Pariza 1899. Koga bismo trebali slušati, imperij ili narod? Nikada se nećemo pokoriti imperiju", rekao je Maduro.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijeme promjena Dobro plaćeni poslovi u kojima kronično nedostaje radnika: "Više od 50 posto zanimanja budućnosti tražit će takve vještine"

Madurova Venezuela postala je najsiromašnija zemlja Južne Amerike iako ima najveće dokazane rezerve nafte na svijetu. Susjedna Gvajana je jedna od najbogatijih. Najsiromašnija zemlja kontinenta želi jednoj od najbogatijih, ali mnogo manjoj, oteti teritorij, stanovništvo i rudna bogatstva. A možda je to tek simulacija autoritarnog predsjednika Madura, kojeg dogodine očekuju izbori i mogao bi krizu s Gvajanom iskoristiti za uvođenje izvanrednog stanja. Idućih dana propitivat će se i bliske veze Madura s Moskvom - glavnim dobavljačem oružja za Venezuelu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene