Američke vlasti naredile su u utorak masovne evakuacije stanovništva uz istočnu obalu SAD-a kojoj se približava uragan Florence, oluja kategorije 4 i najjača u posljednja tri desetljeća.

Galerija


Guverneri Virginije i i Južne Karoline izdali su nalog za evakuaciju 245.000, odnosno milijun stanovnika uz obale tih saveznih država. "Ovo je ozbiljna oluja i pogodit će cijelu državu", rekao je guverner Virginije Ralph Northam. "Svi u Virginiji moraju biti spremni!".

Vezani članci Kretanje uragana Florence (Screenshot: NOAA) "Katastrofa nam je na vratima i juri prema nama": Milijuni ljudi bježe, trgovine su prazne, nema goriva Satelitska snimka uragana Florence (Foto: AFP) Izvanredno stanje na istoku Amerike: "Duboko smo uvjereni da će biti velik i vrlo opasan"

Očekuje se da će Florence, s vjetrovima koji trenutno pušu od 200 km/h, ojačati kada u četvrtak stigne do kopna, najvjerojatnije na jugoistoku Sjeverne Karoline, uz granicu s Južnom Karolinom. Guverner Sjeverne Karoline Roy Copper izjavio je na konferenciji za novinare da ta savezna država "očekuje najgore".

Sjeverna i Južna Karolina, Virginija i Maryland proglasili su izvanredno stanje. Poučeni ranijim iskustvima, stanovnici se pripremaju za oluju, stvarajući zalihe hrane, vode i goriva. "Jako smo uplašeni, svjesni smo da s ovim nema igre", rekla je Jeniffer Oosterwyk iz Holden Beacha.

Stručnjaci upozoravaju na po život opasne valove

Stručnjaci iz Nacionalnog centra za uragane u Miamiju upozoravaju na mogućnost po život opasnih plimnih valova, dugotrajnih obilnih kiša i poplava, osobito ako Florence danima bude prodirala u unutrašnjost teritorija. Uragan se kreće brzinom od 20 km na sat u smjeru sjeverozapada i trebao bi u utorak i srijedu prijeći između Bahama i Bermuda.

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak najavio da iz sigurnosnih razloga otkazuje skup koji se u petak trebao održati u Jacksonu, u državi Mississippi. Klasificirana kao oluja kategorije 4 od pet na Satiff-Simpsonovoj ljestvici, Florence je najgori uragan koji ove godine prijeti Americi i prva te snage od 1998. kada je uragan Hugo protutnjao Charlestonom u Južnoj Karolini. (Hina)