Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni zakon

Viktor Orban na sebe navukao bijes dijela Europe: "Ovdje smo kako bismo se borili za prava i pokazali Mađarima da nisu sami"

U Europskoj uniji nema zajedničkog stava oko kontroverznog zakona o LBGTIQ zajednicama kojim je mađarski premijer Viktor Orban na sebe navukao bijes dijela Europe. Razljutio je i njemačku kancelarku Angelu Merkel, a cijela se priča preselila na nogometni teren.

Unatoč odluci UEFE da stadion ne svijetli u duginim bojama u znak protivljenja kontroverznom mađarskom zakonu, za šarene rekvizite pobrinuli su se navijači.

"Ovdje smo kako bismo se borili za prava i pokazali Mađarima da nisu sami. Mislimo da je sramota što nam nisu dopustili da Allianz Arenu osvijetlimo u duginim bojama", rekao je Enrico Basse, njemački navijač.

Misle tako, izgleda, i brojne njemačke kompanije, a dugina zastava vijori se i na vijećnici u Münchenu. Mađarska je na sebe navukla bijes dijela Europe jer je usvojila zakon kojim se zabranjuje prikazivanje i promicanje sadržaja koji upućuju na homoseksualnost ili promjenu spola mlađima od 18. Ljutita je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Mislim da je ovaj zakon pogrešan i nespojiv s mojom idejom politike. Ako dopuštate istospolna partnerstva, ali ograničavate informacije o njima negdje drugdje, to je također povezano sa slobodom obrazovanja", rekla je.

Viktoru Orbanu će pisati iz i Bruxellesa.

"Ovaj zakon očito diskriminira ljude na temelju njihove seksualne orijentacije i protivi se svim temeljnim vrijednostima Europske unije", rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Pročitajte i ovo Ivica Andabak, voditelj kupališta Opreza nikad dosta Spas na od vrućina traži se i na bazenima, evo par savjeta za sigurnost: "Budite oprezni i ne precjenjujte se!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Delta varijanta do 60 posto zaraznija Neke zemlje uvode obvezno cijepljenje protiv korone: U SAD-u 150 zaposlenika velike bolnice otpušteno ili su dali otkaz zbog toga

Viktor Orban odustao je od dolaska na utakmicu u München, a mađarski veleposlanik u Berlinu zatrpan je komentarima građana.

"Primam stotine telefonskih poziva i e-mailova iz potpuno različitih kutova s potpuno različitim porukama i sadržajem", rekao je Peter Gyorkos, mađarski veleposlanik u Njemačkoj.

Svoj logo na društvenim mrežama UEFA je obojila u dugine boje. Nakon svega kažu da su ponosni što nose dugine boje jer to promovira, uvjeravaju, sve u što vjeruju.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene