U Europskoj uniji nema zajedničkog stava oko kontroverznog zakona o LBGTIQ zajednicama kojim je mađarski premijer Viktor Orban na sebe navukao bijes dijela Europe. Razljutio je i njemačku kancelarku Angelu Merkel, a cijela se priča preselila na nogometni teren.


Unatoč odluci UEFE da stadion ne svijetli u duginim bojama u znak protivljenja kontroverznom mađarskom zakonu, za šarene rekvizite pobrinuli su se navijači.

"Ovdje smo kako bismo se borili za prava i pokazali Mađarima da nisu sami. Mislimo da je sramota što nam nisu dopustili da Allianz Arenu osvijetlimo u duginim bojama", rekao je Enrico Basse, njemački navijač.

Misle tako, izgleda, i brojne njemačke kompanije, a dugina zastava vijori se i na vijećnici u Münchenu. Mađarska je na sebe navukla bijes dijela Europe jer je usvojila zakon kojim se zabranjuje prikazivanje i promicanje sadržaja koji upućuju na homoseksualnost ili promjenu spola mlađima od 18. Ljutita je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Mislim da je ovaj zakon pogrešan i nespojiv s mojom idejom politike. Ako dopuštate istospolna partnerstva, ali ograničavate informacije o njima negdje drugdje, to je također povezano sa slobodom obrazovanja", rekla je.

Viktoru Orbanu će pisati iz i Bruxellesa.

"Ovaj zakon očito diskriminira ljude na temelju njihove seksualne orijentacije i protivi se svim temeljnim vrijednostima Europske unije", rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Bizovačke toplice Spas na od vrućina traži se i na bazenima, evo par savjeta za sigurnost: "Budite oprezni i ne precjenjujte se!"

Testiranje na koronavirus, ilustracija Neke zemlje uvode obvezno cijepljenje protiv korone: U SAD-u 150 zaposlenika velike bolnice otpušteno ili su dali otkaz zbog toga

Viktor Orban odustao je od dolaska na utakmicu u München, a mađarski veleposlanik u Berlinu zatrpan je komentarima građana.

"Primam stotine telefonskih poziva i e-mailova iz potpuno različitih kutova s potpuno različitim porukama i sadržajem", rekao je Peter Gyorkos, mađarski veleposlanik u Njemačkoj.

Svoj logo na društvenim mrežama UEFA je obojila u dugine boje. Nakon svega kažu da su ponosni što nose dugine boje jer to promovira, uvjeravaju, sve u što vjeruju.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr