Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu da nestrpljivo čeka razlog britanske premijerke Therese May zbog kojega bi Europska unija Velikoj Britaniji trebala odobriti produljenje razdoblja pregovaranja o Brexitu.


"Nestrpljivo iščekujem što će reći Theresa May, ali što se mene tiče, ništa se ne treba uzeti zdravo za gotovo. Ništa. Osobito o čemu se priča, a to je dulja odgoda", rekao je Macron novinarima po dolasku na summit EU-a u Bruxellesu.

Vezani članci Londonderry (Foto: Dnevnik.hr) Sjeverna Irska zbog Brexita doslovce hoda po rubu nasilja: "Sve je moguće. To je ono što nas plaši" Zid s ogradom (Foto: Dnevnik.hr) Upitali smo Sjeverne Irce za Brexit i čuli ovo: "Ako ponovno ovdje dignu tvrdu granicu, podijele otok, bit će rata"

"Moramo razumjeti zašto je upućen taj zahtjev, koji politički razlog to opravdava i koji su prijedlozi", rekao je.

Macron je bio jedan od najglasnijih vođa u negodovanju zbog otezanja pregovora o Brexitu i želi pogurati stroge uvjete koji će ići uz bilo kakvo odobravanje odgode Britaniji.

Francuski dužnosnici su poručili da Britanija treba obećati da neće ometati donošenje odluka u EU i pritom se obvezati na izuzimanje iz značajnih pitanja, poput odlučivanja o novom predsjedniku Europske komisije ili pregovorima o proračuna, ako joj se odobri odgoda.

"Vrijeme je za donošenje odluka", rekao je Macron. (Hina)