Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lugovoj optužen za trovanje Aleksandera Litvinenka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski tužitelji su danas zatražili od Rusije izručenje biznismena i bivšeg agenta KGB-a, Andreja Lugovoja, kako bi mu se sudilo u Londonu zbog sumnje da je otrovao preminulog ruskog špijuna Aleksandera Litvinenka.

Tužiteljstvo tvrdi kako je prikupilo dokaze protiv Lugovoja, za kojeg tvrdi da je radioaktivnim polonijem 210 otrovao Litvinenka koji je, podsjećamo, preminuo u jednoj londonskoj bolnici u mjesecu studenom.
 
'Prema dokazima koje nam je dostavila policija, može se zaključiti o povezanosti Lugovoja s Litvinenkovim trovanjem', rekao je direktor javnog tužiteljstva, Ken Macdonald.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriveni novi tragovi polonija 210 Slika nije dostupna Britanski i ruski istražitelji ispituju Lugovoja

Naime, Lugovoj poriče bilo kakvu vezu s Litvinenkovim ubojstvom, a zna se kako se s bivšim špijunom sastao neposredno prije njegove smrti. 

Poznato je i kako je bivši časnik KGB-a, Litvinenko, bio žestok kritičar režima predsjednika Vladimira Putina te je zatražio politički azil u Velikoj Britaniji.

Istraga koju je pokrenula britanska policija, slijedeći trag polonija, došla je i do Moskve. Upravo je istraga pogoršala odnose između Kremlja i Londona, a pretpostavlja se da će ih ovaj novi zahtjev za izručenjem još više pogoršati.

Britanija očekuje od Rusije punu suradnju

'To je bio ozbiljan zločin. Tražimo i očekujemo punu suradnju ruskih vlasti kako bi se počinitelji našli pred licem britanskog pravosuđa', stoji u priopćenju britanske ministrice vanjskih poslova Margaret Beckett. 

To stajalište Londona preneseno je i ruskom veleposlaniku u Londonu.

Ruska novinska agencija citirala je ured glavnog ruskog tužitelja koji je kazao kako Lugovoja neće izručiti britanskim vlastima. 

'Prema ustavu Ruske federacije, ruski državljani ne mogu biti
izručeni trećoj zemlji, a Lugovoj je državljanin Rusije', kazao je
jedan izvor ruskog glavnog tužiteljstva.

Ovaj politički slučaj doveo je odnose Londona i Moskve na najnižu razinu od razdoblja Hladnoga rata.

"Ubojstvo je ubojstvo, ovo je vrlo ozbiljan slučaj", kazao je
glasnogovornik britanskog premijera Tonya Blaira, dodajući da je slučaj tim teži jer je predstavljao opasnost za zdravlje nedužnih ljudi.

Litvinenko (43) preminuo je u studenome prošle godine nakon što je bio otrovan rijetkim radioaktivnim izotopom. 

Prije nego što je preminuo za to je trovanje optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ruske vlasti opovrgavaju umiješanost u ovaj slučaj.

Bivši špijun Litvinenko bio je glasni kritičar Kremlja. Njegova
udovica Marina zahvalila je Britancima na trudu oko rasvjetljavanja slučaja ubojstva njezina supruga.

Odnose Londona i Moskve osim slučaja Litvinenko, opterećuje i odbijanje Britanije da Rusiji izruči ruskog oligarha Borisa Berezovskog, glasnog protivnika Vladimira Putina, koji je u egzilu u Londonu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene