Cjepivo protiv gripe, ilustracija
Cjepivo protiv gripe, ilustracija Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Više od 10 tisuća doza cjepiva za gripu ukradeno je iz jedne tvrtke u Meksiku, tjedan dana nakon što je ukradeno i 38 tisuća lijekova za rak, objavile su u petak tamošnje vlasti.


Savezni odbor za zaštitu od sanitarnih rizika (COFEPRIS) izdao je upozorenje nakon krađe cjepiva Vaxigrip, namijenjenog državnim bolnicama.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Cijepljenje protiv gripe od četvrtka i u NZJZ ''Dr. Andrija Štampar'', iz Zavoda poslali važnu uputu svima koji se žele cijepiti Počelo cijepljenje protiv gripe Planulo cjepivo protiv gripe, ljekarne rasprodale sve doze: "Očekivali smo veći interes, ali ne ovoliki. Neki nisu htjeli izaći dok ne dobiju cjepivo"

Doze su ukradene 12. listopada iz kamiona koji ih je prevozio, objavio je odbor, ne otkrivši više detalja. Istražitelji su objavili kako je na ulicama meksičke prijestolnice pronađeno 27 vreća s lijekovima za borbu protiv raka.

Još uvijek se ne zna radi li se o terapijama koje su 4. listopada naoružani lopovi ukrali iz jednog laboratorija.

Ove krađe događaju se u vrijeme dok se Meksiko bori s velikom nestašicom lijekova za rak za najmlađe te na početku sezone gripe.

Vlasti su pokrenule kampanju cijepljenja kako bi spriječile miješanje gripe s pandemijom koronavirusa koja je u Meksiku odnijela 85 tisuća života, što ga svrstava na četvrto mjesto najpogođenijih država na svijetu.

COFEPRIS je pozvao bolnice, ljekarne i korisnike da ne kupuju ukradeno cjepivo jer se više ne može garantirati njegova sigurnost.