Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima ih 80 u cijeloj zemlji

Vodič za cijepljenje protiv gripe: Počinje u ponedjeljak, donosimo detaljan popis ljekarni u kojima to možete obaviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijepljenje protiv sezonske gripe počinje idućeg tjedna, poručeno je s online konferencije Hrvatske ljekarničke komore.

Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz različitih institucija koje u neposredno u uključene u prevenciju gripe i u njezino liječenje.

Za koga je cjepivo besplatno, a tko ga plaća?

Na konferenciji su napomenuli da je cijepljenje protiv gripe besplatno je za rizične skupine građana, a svi ostali ga, uz takozvani bijeli privatni recept svog liječnika, mogu kupiti u ljekarni. Osim kod svog obiteljskog liječnika građani se mogu cijepiti i u 80 ljekarni ravnomjerno raspoređenih u zemlji, što bi ubuduće trebala postati uobičajena praksa u Hrvatskoj.

"Rizične skupine, za koje je cjepivo protiv gripe besplatno, čine ljudi u dobi od 65 godina i stariji, trudnice, kronični bolesnici neovisno o životnoj dobi, zdravstveni djelatnici i osoblje te korisnici domova za starije i njihovi djelatnici",, pojasnila je dr. Goranka Petrović iz HZJZ-a.

"Hrvatska ljekarnička komora je drugu godinu za redom organizirala cijepljenje u ljekarnama. Prošle godine proveden je pilot projekt u desetak ljekarni a ove godine interes ljekarni i pacijenata je znatno veći. U svakoj županiji u cijepljenju sudjeluju najmanje dvije ljekarne, a u većim gradovima i veći broj ljekarni", rekala je predsjednika HLJK-a Ana Soldo.

Kako ide procedura?

Dodaje kako cijepljenje u ljekarnama provode liječnici partneri u projektu.

"Svi koji se žele cijepiti trebaju se najaviti u ljekarnu i dogovoriti termin. Cijepljenje uključuje preliminarni pregled i razgovor s liječnikom. Popis ljekarni u kojima postoji mogućnost cijepljenja nalazi se na web stranici Hrvatske ljekarničke komore", objašnjava Soldo.

Popis ljekarni po gradovima 

Popis možete potražiti i na ovom linku.

Epidemiolog Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" naglašava kako ova sezona gripe dolazi u specifičnim okolnostima aktualne epidemije COVID-19 zbog koje se pridržavanje epidemioloških mjera može odraziti i na suzbijanje širenja gripe.

"Epidemiološke mjere mogu utjecati na sve respiratorne bolesti pa će tako sigurno i na gripu. Domovi za starije, zaposlenici tih domova i zdravstveni djelatnici u bolnicama najveći su prioritet za cijepljenje kako bi smanjili širenje virusa u tim prostorima. Razlog leži u tome što zdravstveni djelatnici i djelatnici u socijalnom sustavu gripu i COVID-19 mogu prenijeti na svoje korisnike", pojasnio je Kolarić.

Gripa je opasna za djecu

Okupljeni stručnjaci demantirali su i pojedine učestale predrasude o cijepljenju protiv gripe te poručili da se cijepljenjem ne obolijeva od gripe

"Gripa je opasna bolest za djecu. Najčešće komplikacije gripe kod djece su respiratorne i to upala pluća i akutna upala srednjeg uha, nešto rjeđe neurološke te komplikacije mišićnog sustava. Obeshrabrivati onkološke i bivše onkološke pacijente za cijepljenje protiv gripe je notorna besmilica", rekao je prof.dr.sc. Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

"Onkološki bolesnici su jedna od ciljnih skupina za cijepljenje, neki od njih se straše da će im tijekom aktivne kemoterapije cijepljenje protiv gripe dodatno naškoditi i ubrzati njihovu bolest, a upravo su to bolesnici koji trebaju biti zaštićeni protiv gripe. Svaki onaj koji je cijepljen, zaštićen je i spašen"; zaključio je Tešović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanje je stabilno U Meksiku zabilježen prvi pacijent pozitivan na COVID i još jednu sezonsku bolest

Pročitajte i ovo Igla za cijepljenje, ilustracija STRAH OD KOMPLIKACIJA ZBOG KORONE Počinje cijepljenje protiv gripe, interes nikad veći: "Količine koje su dosad došle u ljekarnu rasprodale su se u jednom danu"

Na online konferenciji za novinare sudjelovali su dr. Goranka Petrović iz HZJZ-a, Ana Soldo, mag.pharm., predsjednica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK), prof.dr.sc. Goran Tešović iz te izv.prof.dr.sc. Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene