Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar Izraela na kupnju njihovih F-16

Poruka Hrvatskoj: "Izraelsko zrakoplovstvo jedno je od najboljih na svijetu, podijelit ćemo iskustvo s vama"

Izraelski F-16 (Foto: Arhiva/AFP)
Izraelski F-16 (Foto: Arhiva/AFP) Arhiva/AFP
Aktualno Galerija Izraelski F-16 (Foto: Arhiva/AFP) Izraelski F-16 (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP Rezultat naše ankete na Facebooku (Foto: DNEVNIK.hr/Faceook) Rezultat naše ankete na Facebooku (Foto: DNEVNIK.hr/Faceook) Foto: DNEVNIK.hr/Faceook +0 Twitter anketa (Foto: DNEVNIK.hr/Twitter) Galerija 1/3 >>
Izrael je zadovoljan odlukom hrvatske vlade o kupnji izraelskih vojnih zrakoplova F-16, objavilo je u četvrtak veleposlanstvo te zemlje u vjeri da će ta strateška suradnja jačati veze između dviju država u raznim gospodarskim područjima.

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Pilot "doma smo!" Piloti Rafalea nisu skrivali emocije: "Javljanje na hrvatskom, to je bilo jednostavno - glas malo zatitra"

"Izrael je bio jedan od četiri ponuđača, a sad je zadovoljan što je Hrvatska vlada nakon detaljnog profesionalnog razmatranja odlučila odabrati izraelsku ponudu", odgovorilo je izraelsko veleposlanstvo u Hrvatskoj na upit Hine.

"Izraelsko zrakoplovstvo jedno je od najboljih na svijetu i biti će spremno podijeliti svoje profesionalno iskustvo s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom", dodaje se.

Krstičević: Usmjerimo se na provedbu ovog projekta

Odluku Vlade o nabavi borbenih zrakoplova ministar obrane Damir Krstičević nazvao je velikim danom za hrvatsku vojsku.

"Idemo se sad usmjeriti od danas na provedbu ovog projekta sigurno da će nam sad trebati par mjeseci da pripremimo kvalitetno ugovor s državom Izrael, a nakon toga slijedi konkretna provedba tog ugovora", poručio je Krstičević.

Jačanje gospodarske suradnje

Veleposlanstvo Izraela u Zagrebu vjeruje da će ovaj strateška odluka ojačati gospodarsku suradnju.

"Vjerujemo da će ova strateška suradnja dovesti do jačanja povezanosti na različitim područjima gospodarstva, znanosti, modernih tehnologija i obrazovanja", navodi se.

Izraelska ponuda predviđa isporuku 12 aviona s NATO-ovom kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuku pilota i tehničkog osoblja u Izraelu po načelu "obuka obučavatelja", inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore.

Ponuda obuhvaća i nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu "obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

Na odabranim izraelskim vojnim zrakoplovima provedene su višestruke nadogradnje i modernizacija sustava i strukture aviona, što jamči visoku tehnološku razinu. Avioni će biti isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.

Naša anketa pokazala što bi odabrali građani

Zanimljivo je da su u našim anketama na Facebooku i Twitteru građani jasno rekli koji im je zrakoplov bolji kao dugoročno ulaganje. Većina komentara je glasila - "novo je novo". U obje ankete Gripen je bio odabran kao zrakoplov u koji bi Hrvatska trebala uložiti novac za čuvanje našeg neba u budućnosti. Ipak, vlasti i građani nisu na istoj valnoj duljini, čini se. (Hina)

Izraelski F-16 (Foto: Arhiva/AFP) Rezultat naše ankete na Facebooku (Foto: DNEVNIK.hr/Faceook) Foto: DNEVNIK.hr/Faceook

Izraelski F-16 (Foto: Arhiva/AFP) Twitter anketa (Foto: DNEVNIK.hr/Twitter) Foto: DNEVNIK.hr/Twitter

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene