Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korupcija i pronevjera

Kulminacija najvećeg političkog skandala: Bo Xilai osuđen na doživotni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšeg visokog kineskog dužnosnika Bo Xilaia je sud u Jinanu, gradu u istočnoj pokrajini Shandong, proglasio krivim po svim točkama optužnice i osudio ga na kaznu doživotnog zatvora.

Za korupciju je osuđen na doživotni zatvor, 15 godina za pronevjeru i sedam godina zatvora za zloporabu ovlasti. Njemu će biti zaplijenjena i sva imovina, navodi se u obavijesti suda u Jinanu, glavnom gradu pokrajine Shandong.

Bivši ministar trgovine 64-godišnji Bo Xilai je bio stranački prvak u Chongqingu, a optužnica ga je teretila za korupciju i pronevjeru 25 milijuna juana (3 milijuna eura) 90-ih godina, kada je upravljao gradom Dalianom na sjeveroistoku Kine.

Za zloporabu ovlasti optužen je jer je spriječio bliskog suradnika Wanga Lijuna, zapovjednika policije u Chongquingu da istraži sumnje o ubojstvu pripisanom Boovoj supruzi. Boova supruga Gu Kailai osuđena je na zatvorsku kaznu za ubojstvo britanskog poslovnog čovjeka Neila Heywooda.

Pročitajte i ovo Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju Pronevjera u Muzeju za umjetnost i obrt Kaznena prijava Prijevara kakva se ne pamti! Računovotkinja Muzeja za umjetnost i obrt majci prebacila 730.000 eura, a na sebe potrošila 633.000

>> Odbacio svjedočenje supruge koja je osuđena zbog ubojstva

Boov pad ukazao je na nesuglasje između pristaša maoističke ekonomije socijalnih jednakosti i ekonomije naslonjene na kapitalizam kakvu zagovaraju postojeće vlasti u Pekingu i ukazao na podjele unutar vladajuće stranke i među kineskim društvom.

Boovo suđenje u gradu Jinanu kulminacija je najvećeg političkog skandala u Kini od pada 'četveročlane bande' na kraju Kulturne revolucije 1976. godine. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene