Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tenzije u zraku

Kina proziva: "Amerikanci su histerični. Hoće li sad srušiti sve balone na svijetu"

SAD srušio nepoznati objekt: Ilustracija - 1
SAD srušio nepoznati objekt: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Kineski ministar vanjskih poslova je podsjetio da je Peking izvijestio Washington da se radi o civilnom balonu bez posade koji je skrenuo s kursa.

Sjedinjene Države su "histerično" reagirale na incident s kineskim balonom, očito kršeći međunarodna pravila, rekao je u subotu u Müchenu kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Američki borbeni zrakoplovi su početkom veljače srušili balon koji je prvo nadletio Kanadu i ušao u zračni prostor SAD-a, sumnjajući da se radi o kineskoj špijunskoj letjelici.

Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, Wang je podsjetio da je Peking izvijestio Washington da se radi o civilnom balonu bez posade koji je skrenuo s kursa.

Pročitajte i ovo Joe Biden Neće se ispričavati Biden se neće ispričati za rušenje balona i skinut će s neba svaki objekt koji prijeti SAD-u: "Očekujem da ću s predsjednikom Xijem temeljito to razjasniti"

"Na svijetu je toliko puno balona, i što sad, hoće li ih SAD sve srušiti?", upitao je šef kineske diplomacije.

To je očita zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je.

Incident je dodatno zaoštrio odnose Washingtona i Pekinga, a američki državni tajnik Anthony Blinken je otkazao planirani posjet Kini.

I Blinken i Wang su u Muenchenu, no još nije poznato hoće li se sastati do kraja konferencije koja završava u nedjelju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zategnuti odnosi dviju zemalja Otkriven cilj srušenog kineskog balona: Vjetrovi ga otpuhali s kursa i uzbunili SAD

"Pozivamo SAD da pokaže iskrenost i ispravi svoje greške, da riješi ovaj incident koji je narušio američko-kineske odnose", rekao je Wang.

"Nadamo se da će SAD voditi pozitivnu politiku prema Kini i raditi s Kinom da se naši odnosi vrate na put zdravoga razvoja", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene