Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zategnuti odnosi dviju zemalja

Otkriven cilj srušenog kineskog balona: Vjetrovi ga otpuhali s kursa i uzbunili SAD

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Američki dužnosnici vjeruju da je kineski balon koji je oboren nakon što je preletio kontinentalni dio Sjedinjenih Država izvorno imao putanju koja bi ga vodila iznad Guama i Havaja, ali su ga vjetrovi otpuhali s kursa.

To je u srijedu rekao američki dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Balon, za koji Washington optužuje Peking da ga koristi za nadzor, a Kina kaže da je bio civilni istraživački brod, plovio je iznad Aleutskih otoka na Aljasci, potom iznad Kanade i središnjih Sjedinjenih Država prije nego što ga je američka vojska oborila 4. veljače u blizini obale Južne Karoline.

Pročitajte i ovo Špijunski balon, ilustracija Pretjerana reakcija Rat balonima: Kina zaprijetila - "I oni su ilegalno letjeli u našem zračnom prostoru. Poduzet ćemo protumjere"

Incident je dodatno zategao odnose SAD-a i Kine i potaknuo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da odgodi planirani posjet Pekingu prošlog tjedna.

Američka vojska i obavještajne agencije pratile su balon kad je poletio s otoka Hainan u blizini južne obale Kine, izvijestio je u utorak Washington Post.

Pročitajte i ovo Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski Niz incidenata Kineski špijunski baloni iznad Japana? "Povrede zračnog prostora potpuno su neprihvatljive"

Američka vojska priopćila je u ponedjeljak da je izvukla kritičnu elektroniku iz balona, kao i velike dijelove samog plovila.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene