Ruska vojska
Ruska vojska Foto: Afp

Visoki kineski dužnosnik rekao je u subotu da su sankcije koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zbog Ukrajine sve više "pretjerane".


Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng također je podržao stajalište Moskve u vezi NATO-a, kazavši da se Sjevernoatlantski savez ne bi smio više širiti na istok i tjerati nuklearnu silu kao što je Rusija "u kut".

Moskva je zatražila pravno obvezujuća jamstva od NATO-a da se više neće širiti i da će se vratiti na granice iz 1997. godine.

Kina još nije osudila rusku vojnu operaciju u Ukrajini niti je nazvala invazijom, premda je izrazila duboku zabrinutost zbog rata.

Peking se također protivi gospodarskim sankcijama nametnutim Rusiji zbog Ukrajine smatrajući da su jednostrane i da ih Vijeće sigurnosti UN-a nije odobrilo.

"Sankcije protiv Rusije postaju sve više pretjerane", rekao je Le na sigurnosnom forumu u Pekingu, dodajući da se ruskim državljanima "bez razloga" oduzima imovinu.

"Povijest je više puta pokazala da sankcije ne mogu riješiti probleme. Sankcije će samo naštetiti običnim ljudima, utjecati na gospodarski i financijski sustav... i pogoršati globalno gospodarstvo".

SAD zatvara kineski konzulat - 1 Kina odgovorila kakav će stav zauzeti oko Ukrajine: "Neki dužnosnici i dalje vrše pritisak"

Sergej Lavrov Nešto tu ne štima: Ruski ministar vanjskih poslova letio prema Kini, na pola puta se okrenuo

"Težnja (NATO-a) za apsolutnom sigurnošću vodi upravo do apsolutne nesigurnosti", rekao je Le. "Posljedice guranja jedne velike sile, osobito nuklearne, u kut su još više nezamislive". 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju