Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povezivanje sjevera i juga

Orban i Vučić prije izbora zajedno na otvaranju pruge u Srbiji: "Ova dva naroda danas su bliska, kao nikada ranije"

Aktualno Galerija Aleksandar Vučić u vlaku - 2 Aleksandar Vučić u vlaku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Otvaranje pruge u Srbiji - 2 Otvaranje pruge u Srbiji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Otvaranje pruge u Srbiji - 1 Otvaranje pruge u Srbiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Viktor Orban Viktor Orban Foto: DNEVNIK.hr +1 Aleksandar Vučić Galerija 1/6 >>
Mađarski premijer Viktor Orban podržao je u subotu srbijanskog predsjednika uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora 3. travnja u Srbiji dolaskom na otvaranje obnovljene brze pruge Beograd-Novi Sad i poručio da će s Vučićem "uraditi još mnogo fantastičnih stvari".

Viktor Orban, kojeg 3. travnja baš kao i Aleksandra Vučića, očekuju izbori na kojima će pokušati osvojiti četvrti mandat, rekao je na ceremoniji da s predsjednikom Srbije želi promjeniti to što su se protekih sedam desetljeća povezivale zemlje u pravcu istok - zapad, a u međuvremenu je zaboravljeno "koliko je važno povezati sjever i jug".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

"Povezujemo dvije zemlje i dvije prijestolnice i tako ćemo olakšati život Srbima i Mađarima. Naši narodi imaju tešku povijesnu sudbinu, ali kao rezultat suradnje sa Vučićem, ova dva naroda danas su bliska, kao nikada ranije", rekao je Orban u Novom Sadu gdje je Vučićem i članovima Vlade Srbije doputovao novim vlakom obnovljenom dionicom koja je dio željezničkog koridora Beograd-Budimpešta.

Današnji dan "dokaz je da ćemo nas dvojica uraditi još mnogo fantastičnih stvari", rekoa je Orban i najavio da će željeznička linija do Budimpešte biti u prometu do 2025. godine.

"Srbi i Mađari moraju mnogo toga revidirati. Moram priznati da se nadam da ćemo u osmišljavanju planova Vučić i ja imati ulogu iduće četiri godine", rekao je Orban, poručivši da će "sačuvati mađarsko-srpsko prijateljstvo i mir, jer rat razara a mir gradi".

Prvi brzi vlak na promotivnoj vožnji iz Beograda stigao je u Novi Sad za 33 minuta, moderniziranom dionicom koja je dio međunarodne pruge do Budimpešte, a među 270 putnika su, uz Orbana i Vučića, bili i srbijanska premijerka Ana Brnabić s članovima vlade, predstavnici izvođača radova iz ruske tvrtke RŽD International i konzorcija kineskih kompanija.

Vučić: Kad EU spusti glavu, Mađari su tu

Radovi na dionici do Novog Sada počeli su 2017. godine, procjenjuje se da su koštali oko 580 milijuna dolara, a prugu kojom vlakovi mogu ići brzinom od 200 kilometara na sat pregledao je njemački Deutsche Bahn.

"Srbija na ovaj način ide u budućnost, a pruga je simbol napretka naše zemlje", istaknuo je Vučić.

On je rekao da je tijekom vožnje brzom prugom dogovorio s Orbanom, da će, što god da se dogodi, Srbija i Mađarska ponuditi jedna drugoj "što bude nedostajalo". Naglasio je kako "kad mnogi spuste glavu u Bruxellesu i na drugim mjestima, Mađari podignu glas" za Srbiju i njezine građane.

"Srbija je trajno posvećena miru, stabilnosti, suradnji i prospreritetu i nadam se da će ova pruga pridonijeti tim trajnim ljudskim vrijednostima", poručio je Vučić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene