Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemirno u Europskoj uniji

Katar opet negira uključenost u korupcijski skandal: "To su predrasude i netočni podaci koji su iscurili tijekom istrage"

Roberta Metsola
Roberta Metsola Foto: Afp
Katar je u nedjelju ponovno zanijekao bilo kakvu uključenost u korupcijski skandal povezan s osobama iz Europskog parlamenta koji istražuju belgijske vlasti.

Belgijske vlasti optužile su četiri osobe povezane s Europskim parlamentom zbog sumnje da ih je Katar, domaćin ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, podmitio novcem i poklonima kako bi utjecao na proces donošenja odluka. Katar je ranije zanijekao bilo kakve nezakonite radnje.

Diplomat katarskog predstavništva pri Europskoj uniji u izjavi objavljenoj u nedjelju rekao je da su "predrasude" i "netočni podaci koji su iscurili tijekom istrage", umjesto da se pričekaju zaključci", utjecali na odluku parlamenta u četvrtak da usvoji rezoluciju o obustavi rada na svim zakonodavnim odlukama vezanim uz Katar i o zabrani pristupa katarskim predstavnicima.

Rezolucija traži obustavu rada posebno u pogledu liberalizacije viznog režima, planiranih posjeta i europsko-katarskog sporazuma o zračnom prijevozu, sve dok se optužbe ne potvrde ili odbace.

"Odluka da se uvede tako diskriminatorno ograničenje...negativno će utjecati na regionalnu i globalnu sigurnosnu suradnju, kao i na pregovore o globalnom energetskom siromaštvu i sigurnosti, koji su u tijeku", rekao je diplomat.

Katar je jedan od glavnih proizvođača prirodnog ukapljenog plina (LNG) uz Sjedinjene Države i Australiju.

Pročitajte i ovo Eva Kaili CURE NOVI DETALJI Dečko uhićene potpredsjednice Europskog parlamenta slomio se pred sudom i sve priznao: "Uzeo sam mito od Katra"

Od ruske agresije na Ukrajinu krajem veljače, upravo su se Kataru najčešće obraćale europske zemlje u potrazi za alternativnim dobavljačem plina.

Katar je bio "ekskluzivno kritiziran i napadan" u istrazi i duboko je razočaran što belgijska vlada nije "uložila napore da u suradnji s našom vladom ustanovi činjenice", stoji u izjavi.

Pročitajte i ovo Eva Kaili Skandal trese Uniju Oštetila i proračun EU-a? Nova optužba protiv potpredsjednice Europskog parlamenta pune katarskog novca

Glasnogovornik belgijskog ministarstva pravosuđa nije odmah komentirao slučaj. Ministarstvo je u srijedu objavilo da njihova obavještajna služba više od godinu dana blisko surađuje s drugim europskim zemljama kako bi razotkrila korupcijski skandal.

Katar je istaknuo u nedjelju "čvrste" veze s nekim zemljama Europske unije i "zahvalnost onima" koje su ostale angažirane unatoč valu napada. 

S druge strane belgijska vlada pokazala je nedostatak suradnje prema partneru koji je "blizak" i "velik je dobavljač" LNG-a, navodi se.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene