Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok u Bruxellesu

U kući 600 tisuća eura, u hotelskoj sobi kovčeg pun novca: Smijenjena potpredsjednica EP-a, protiv odluke bio samo jedan Hrvat

Europarlamentarci su u utorak razriješili dužnosti potpredsjednice parlamenta grčku zastupnicu Evu Kaili, koju su belgijske vlasti optužile za korupciju, a protiv takve odluke bio je samo hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić.

Za smjenu optužene potpredsjednice glasalo je 625 od 628 zastupnika. Protiv smjene Kaili glasao je hrvatski neovisni zastupnik Kolakušić, a dvoje je parlamentaraca bilo je suzdržano. 

Ranije u utorak predsjednica parlamenta Roberta Metsola objavila je da je Konferencija predsjednika, tijelo parlamenta koje čine predsjednici zastupničkih klubova i predstavnik neovisnih zastupnika, jednoglasno odlučila predložiti Europskom parlamentu da okonča potpredsjednički mandat grčke zastupnice.

Za odluku o smjeni bila je potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika.

Osumnjičena u istrazi o pranju novca i korupciji

Potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, osumnjičena u istrazi o pranju novca i korupciji u parlamentu, zanijekala je da je primala novac od Katra, rekao je u utorak u Grčkoj jedan od njezinih odvjetnika.

Eva Kaili, jedna od 14 potpredsjednika parlamenta, bila je među četiri osobe uhićene i optužene u Belgiji ovog vikenda zbog optužbi da ih je Katar obasipao novcem i darovima kako bi utjecao na donošenje odluka.

"Njezin je stav da je nevina, to vam mogu reći", rekao je za grčku televiziju Michalis Dimitrakopoulos, odvjetnik koji zastupa Kaili u Grčkoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Po drugi put Ponovno racija u uredima Europskog parlamenta: Policija istražuje korupcijski skandal

"Ona nema nikakve veze s financiranjem iz Katra, ništa - izričito i nedvosmisleno. To je njezin stav", rekao je Dimitrakopoulos.

Dodao je da Kaili "nije poduzela nikakvu komercijalnu aktivnost u svom životu".

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Nehuman potez Iz rezidencije na zimskom skijalištu izbacili ukrajinske izbjeglice: Počinje sezona, treba im za odmor

Zamrznuta joj imovina

Grčka je u ponedjeljak zamrznula Kailinu imovinu u zemlji. Europski parlament u utorak će glasati o njezinoj smjeni.

U petak ujutro u okviru istrage koju je naredio sudac iz Bruxellesa obavljeno je 16 racija u raznim općinama glavnoga grada Belgije, gdje je i sjedište EP-a.

Osim četvero uhićenih u sklopu istrage policija je zaplijenila "oko 600.000 eura u gotovini" kao i "informatički materijal i mobitele".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene