Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspirirao ga pokolj na Novom Zelandu

Napadač na sinagogu napisao protužidovski manifest, sada je pod istragom i za podmetanje požara u džamiji

Pucnjava u sinagogi kod San Diega (Foto: AFP)
Pucnjava u sinagogi kod San Diega (Foto: AFP) Foto: Afp
John T. Earnest, 19-godišnji mladić koji je pokušao napraviti pokolj u sinagogi nadomak San Diega, izveo je napad vođen mržnjom prema Židovima, a inspirirao ga je masakr u Novom Zelandu.

Prije napada John T. Earnest, 19-godišnji student, napisao je svojevrsni antisemitski manifest koji je otkrio da mu je jedan od motiva za pokušaj pokolja bio krvavi napad na Novom Zelandu

Pročitajte i ovo Policija ispred sinagoge u Berlinu na koju su bačeni molotovljevi kokteli U blizini je i vrtić Na sinagogu u Berlinu bačeni molotovljevi kokteli, incident zabilježen i tijekom očevida Bombaški napad na sinagogu krvavi napad Doživotna kazna za sveučilišnog profesora koji je bombardirao sinagogu

U Earnestovom napadu smrtno je stradala 60-ogodišnja žena, a još je troje ljudi ranjeno. Među ranjenima je i rabin Yisroel Goldstein koji je napadača pokušao umiriti unatoč dvjema ranama koje je zadobio u napadu. Ozlijeđena je i osmogodišnja djevojčica i njen 34-godišnji ujak. Oboje su u San Diego došli u posjet rodbini.

Earnest je u sinagogu upao opremljen neprobojnim prslukom i kacigom, i naoružan je bio poluautomatskom puškom AR-15. Pretpostavlja se da mu je oružje u nekom trenutku zakazalo, zbog čega broj poginulih i ozlijeđenih nije bio veći.

U sinagogi je bio i jedan naoružani pripadnik granične policije koji je napadaču uzvratio vatru. Earnest se u konačnici predao policiji bez otpora.

Američki predsjednik Donald Trump je u subotu uputio "iskrenu sućut" obiteljima žrtava pucnjave u sinagogi, prenosi francuska agencija.

"Zasad se čini da je riječ o zločinu iz mržnje i izražavam iskrenu sućut svima koji su stradali. Rasvijetlit ćemo tu stvar", rekao je Trump u Bijeloj kući.

SAD: napadač na sinagogu pod istragom za podmetanje požara u džamiji

Devetnaestogodišnji John Earnest sada i pod istragom za podmetanje požara u džamiji krajem ožujka, prenosi u nedjelju Reuters pozivajući se na ured šerifa.

Mladić je zapucao iz poluautomatskog oružja na vjernike koji su se okupili na obredu u povodu židovskog blagdana Pashe.

Šerif okruga San Diega Bill Gore je kazao da FBI istražuje Earnestovo "moguće sudjelovanje" u podmetanju požaru u zoru 24. ožujka u Islamskom centru u Escondidu, 24 kilometra sjeverno od Powaya. U tom požaru nije bilo žrtava.

Earnest nije imao kriminalni dosje, potvrdio je šerif. (S.Ve./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene