Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cilj je ojačati odnose

Joe Biden se sastaje s premijerom i kraljem tijekom posjeta Britaniji

Joe Biden - 2
Joe Biden - 2 Foto: EVAN VUCCI / POOL / AFP
Američki predsjednik Joe Biden doputovat će u nedjelju u kratki posjet Velikoj Britaniji tijekom kojeg će se sastati s britanskim premijerom Rishijem Sunakom i razgovarati o klimatskim promjenama s kraljem Karlom uoči samita NATO-a.

Predsjednik Joe Biden će u ponedjeljak posjetiti Downing Street kako bi održao sastanak sa Rishi Sunakom, njihov peti u isto toliko mjeseci i samo mjesec dana nakon što su se u Washingtonu složili oko "Atlantske deklaracije" i zajedničkog rada na naprednim tehnologijama, čistoj energiji i ključnim mineralima.

Bijela kuća priopćila je da je svrha posjeta "dodatno ojačati bliske odnose" između dviju zemalja. Sunakov glasnogovornik rekao je da će njihovi razgovori vjerojatno uključivati predstojeći samit NATO-a i Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svijet je maleno mjesto Mladić stigao na stažiranje kod vatrogasaca: Kada je otkrio tko je njegov mentor, nije mogao vjerovati

"Dok se suočavamo s novim izazovima bez presedana za našu fizičku i ekonomsku sigurnost, naši su savezi važniji nego ikada", rekao je Sunak u izjavi koju je u subotu objavio njegov ured.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je vodeći europski saveznik u NATO-u, mi smo najvažniji trgovinski, obrambeni i diplomatski partner Sjedinjenih Država i prednjačimo u pružanju potpore Ukrajini koja im je potrebna za uspjeh na bojnom polju", rekao je Sunak, koji je studirao na kalifornijskom Sveučilištu Stanford i ima stan u Santa Monici.

Pročitajte i ovo Nekretnine - 2 Vrtoglave cifre Stan u Zagrebu po cijeni apartmana na Jadranu? Dobra fora proširila se društvenim mrežama, ali mnogima nije smiješna

Sunak je krenuo u popravljanju veza s Bidenom nakon što je odnos zahladio pod njegovim prethodnicima Borisom Johnsonom i Liz Truss zbog njihovog tvrdog stava oko sporazuma s Europskom unijom nakon Brexita i Johnsonovih bližih veza s Donaldom Trumpom.

Za Bidena će istaknutiji dio putovanja biti njegov sastanak s kraljem Karlom u dvorcu Windsor zapadno od Londona, gdje je monarhova pokojna majka kraljica Elizabeta ugostila Baracka Obamu 2016. i Trumpa 2018.

Joe Biden - 2 Joe Biden - 1 (Foto: EVAN VUCCI / POOL / AFP)

Predsjednik i kralj trebali bi razgovarati o klimatskim pitanjima, temi o kojoj kralj (74) vodi kampanju i o kojoj govori više od pet desetljeća. Kad su se njih dvojica susrela na samitu UN-a o klimi COP26 u Škotskoj prije dvije godine, Biden je pohvalio njegovo vodstvo po tom pitanju, rekavši mu: "Jako vas trebamo".

"Vrlo ste ljubazni što ste to rekli", odgovorio mu je.

Nakon sastanka Biden i Sunak putuju u Litvu gdje će se čelnici NATO-a okupiti na ključnom summitu. Očekuje se da će Biden potom otputovati u Helsinki na sastanak s nordijskim čelnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene