Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ujedinjena Europa

Nakon Brexita EU jači nego ikad: Anketa pokazala dramatičan pad broja građana koji žele napustiti Uniju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Broj građana koji žele napustiti Europsku Uniju u značajnom je padu otkako se dogodio Brexit, ali i rat u Ukrajini, otkriva novo istraživanje.

Nakon referenduma o Brexitu u Ujedinjenom Kraljevstvu podrška izlasku iz EU među država članicama značajno je pala.

Europska društvena anketa (ESS), koju vodi City, Sveučilište u Londonu, a provodi se u 30 europskih zemalja svake dvije godine od 2001., otkrila je da je manja vjerojatnost da će ispitanici glasati za napuštanje Unije nego što su to činili prije Brexita.

Najveći pad potpore odlasku zabilježen je u Finskoj. Ondje je 2016. 28,6 posto ispitanika odgovorilo kako bi na referendumu u stilu Brexita odgovorilo da žele izlazak iz EU, ali samo 15.4 posto ih je to učinilo u 2020.-2022. Riječ je o rekordnom padu od 13.2 posto. Velik pad podrške izlasku zabilježen je i u Nizozemskoj, Portugalu, Austriji i Francuskoj, s manjim, ali još uvijek statistički značajnim padom u Mađarskoj, Španjolskoj i Švedskoj, te Njemačkoj, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Štrajk radnika britanskih željeznica Novi val Zima nezadovoljstva: Europsku zemlju tresu najveći radnički nemiri u zadnjih 40 godina

Najveću potporu napuštanju dali su građani Češke, Italije i Švedske, ali je i tamo osjetno manji u odnosu na ranije godine.

U periodu od posljednjeg istraživanja, Britaniju su zadesila brojna politička previranja, kao i socijalni i gospodarski problemi, za koje analitičari okrivljuju upravo Brexit.

Novi podaci se također vremenski podudaraju s pandemijom Covida i ruskom invazijom na Ukrajinu, za koju stručnjaci sugeriraju da je potaknula mnoge građane EU da povoljnije gledaju na članstvo, te odlukama mnogih anti-EU stranaka, uključujući Francusku i Italiju, da napuste politike Frexita ili Italexita u korist reformiranja EU iznutra.

Pročitajte i ovo London London posebno iznenađenje Sve je manje bijelaca, u Engleskoj i Walesu kršćani postali manjina: Rezultati popisa stanovništva šokirali Britance

Istraživanje ESS-a također je pokazalo da se emocionalna privrženost ispitanika Europi povećala između 2016. i 2022. u većini država članica. Upitani da ocijene koliko se osjećaju privrženi bloku na ljestvici od nula do 10, 54,9 posto portugalskih ispitanika dalo je odgovore između sedam i 10 u razdoblju 2020.-2022., naspram 41.5 posto u razdoblju 2016.-2017.

Istraživanje Pew Research Centera u 10 država članica EU provedeno na proljeće prošle godine također je pokazalo da velika većina u gotovo svakoj anketiranoj zemlji ima povoljno mišljenje o bloku, s medijanom od čak 72 posto.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene