Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u SAD-u

Biden je u jednoj stvari isti kao i Trump, upozoravaju organizacije za ljudska prava, ali desnica i tu reda zamjerke

Joe Biden
Joe Biden Foto: Afp
Američke vlasti strahuju da bi se planirano ukidanje restriktivnih mjera uvedenih tijekom pandemije COVID-19 moglo shvatiti kao otvoren poziv migrantima na južnoj granici Sjedinjenih Država koji su u vrijeme pandemije odmah vraćani u Meksiko.

Ne bude li neočekivanih obrata, mjera poznata pod nazivom "Title 42" treba se ukinuti u četvrtak u 23.59 sati po washingtonskom vremenu (petak u 5.59 sati po srednjoeuropskom). Ona je gotovo potpuno onemogućavala predaju zahtjeva za azil u SAD-u.

Vlada Joea Bidena pribojava se priljeva tisuća migranata. Gradovi na granici su pod pritiskom.

Američki predsjednik je u utorak više od sat vremena razgovarao telefonom s meksičkim kolegom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

"Potvrdili smo dogovor o nastavku suradnje u vezi s problemima poput migracija s humanističkom dimenzijom, trgovine narkotika i oružja, a napose suradnju radi dobrobiti najsiromašnijih na našem kontinentu", napisao je na Twitteru meksički predsjednik.

Po priopćenju Bijele kuće, dvojica čelnika su se dogovorila i o nastavku inicijative zahvaljujući kojoj je "u zadnja četiri mjeseca ostvaren 95-postotni pad broja uhićenih Kubanaca, Haićana, Nikaragvanaca i Venezuelaca na (američko-meksičkoj) granici".

"Title 42" je 2020. uvela administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u ime borbe s pandemijom COVID-19. Njegov nasljednik mu je produljio trajanje.

Ta je mjera u praksi sprječavala pristup američkom sustavu azila: migranti bez vize bili su vraćani bez mogućnosti predaje zahtjeva.

To će od petka ponovno biti moguće i sudovi će ponovno obrađivati zahtjeve kandidata za azil, što može potrajati nekoliko godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 SIGURNOST I DOSTOJANSTVO Prije 16 godina u Hrvatskoj je prvi put priznato pravo na azil: Gdje smo danas u ''tvrđavi Europi'' i jesmo li zaboravili ljudima biti ljudi?

Pročitajte i ovo E Jean Carroll, Donald Trump Oglasio se i on sam Trump je kriv: Porota odlučila da je seksualno zlostavljao spisateljicu i klevetao je

Ovo je osjetljivo pitanje za Bidena koji je nedavno objavio kandidaturu za drugi mandat. Dok ga desnica optužuje za popustljivost u migrantskoj politici, organizacije za zaštitu migranata tvrde da se u tome ne razlikuje od Trumpa.

Bidenova vlada ustrajava na legalnim putevima imigracije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene