Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza stručnjakinje

Hoćemo li ikada kupovati jeftinu hranu? "Može doći do snižavanja, ali..."

Dok su divljale cijene energenata, divljale su i cijene hrane. Sada su cijene energenata stabilnije, ali cijene hrane još su visoke. O ovoj je temi sa Zvjezdanom Blažić, stručnjakinjom za prehrambenu industriju i poljoprivredu, razgovarao reporter Marko Biočina.

Zvjezdana Blažić, stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu, gostovala je u Dnevniku Nove TV, gdje je s reporterom Markom Biočinom razgovarala o visokim cijenama hrane. Biočina ju je na početku pitao zašto su cijene hrane rasle s rastom cijena inputa, ali s njihovim padom one se ne spuštaju.

"Prošle godine, kada su cijene žitarica i uljarica počele snažno rasti – uglavnom zbog rata u Ukrajini – to se nije odmah prelilo na sve ostale proizvode. Tada njihove cijene nisu baš rasle iz mjeseca u mjesec. Sada je situacija obrnuta: cijene žitarica i uljarica su snažno pale, a rast cijena stočne hrane, mesa, pekarskih proizvoda je usporilo, ali su cijene još uvijek znatno više nego su bile prošle godine u ovom razdoblju", rekla je.

Pročitajte i ovo Grah - 4 Simbol jedne klase Radnička hrana koju si radnici sve manje mogu priuštiti: "Ovo više volim nego janjetinu. Ozbiljno"

To, ustvrdio je Biočina, znači da ove godine plaćamo trošak krize i svega što se događalo prošle godine.

"Tako je. Moramo uzeti u obzir da je prošle godine nabavka bila dosta upitna. Cijeli taj lanac dobave je bio upitan i naravno da su se morale stvoriti zalihe za iduću godinu. Sada se to troši", rekla je Blažić.

Biočina ju je zatim pitao koja bi namirnica prva mogla pojeftiniti.

"Mi već sada vidimo da su u zadnja tri mjeseca određeni proizvodi u Hrvatskoj počeli pokazivati negativne stope rasta, odnosno da je počeo pad cijena. Najmanje rastu cijene voća i to gotovo svih vrsta voća. Jako su rasle cijene povrća, što je i razumljivo. Gledajući da će u cijeloj Europi – što zbog klimatskih promjena, što zbog sušavjerojatno biti problema s proizvodnjom povrća, tu su cijene rasle i do 30 posto, čak i tijekom zadnjih mjeseci", odgovorila je.

Pročitajte i ovo Hrana sve skuplja - 1 Tko kreira cijene? Cijene hrane u svijetu padaju, a u hrvatskim trgovinama i na tržnicama sve je skupo: Ipak, jedan je proizvod - jeftiniji

Budući da dolazi turistička sezona, objasnila je Blažić, nije realno da će do pada cijena hrane doći uskoro.

"Cijene ovise i o potrošnji pa je jako teško da će cijene tijekom snažne turističke sezone cijene padati", rekla je.

"Možemo govoriti o stabilizaciji cijena. Mislim da polako dolazi do stabilizacije cijena hrane. Dugoročno ne postoje neki razlozi zbog kojih bi cijene hrane u Europi trebale biti niže. Poljoprivrednici moraju uvoditi nove metode i tehnike zbog kojih su njihovi prinosi znatno niži. Sad je samo pitanje kakva će biti ponuda. Ako će na svjetskom tržištu biti visoka, onda može doći do snižavanja, ali ne na dugi rok i ne trajno", dodala je Blažić.

Što je s cijenom mlijeka?

Sirovo mlijeko u Hrvatskoj u godinu dana poskupjelo je 36 posto. Skuplje je samo u Mađarskoj, Španjolskoj i Portugalu. Litru trajnog mlijeka od 2,8 posto mliječnih masti Vlada je fiksirala na 1,03 eura, ali se veleprodajne cijene vrhnja, jogurta, sira i maslaca mijenjaju na tjednoj razini. Za utjehu je da od uvođenja eura cijene mliječnih proizvoda ipak padaju.

O ovoj je temi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš razgovarao je s mljekarom Zdenkom Močnikom te ga je na početku pitao može li se, budući da su pale cijene goriva, očekivati pad cijena mliječnih proizvoda.

"Čisto sumnjam. Teško je to sada jednom riječju ocijeniti. Proizvodnja mlijeka odvija se na duge staze. Investicije u ovogodišnju proizvodnju mlijeka radile su se prošle godine, a ja sad ulažem u sljedeću. Energenti i cijene goriva su samo dio troškova", odgovorio je.

Pročitajte i ovo Cijene za Uskrs - 2 Život s inflacijom Nikad skuplji Uskrs! Dnevnik Nove TV provjerio cijene za blagdanski stol od Osijeka do Dubrovnika, evo gdje je najskuplje

"Ja sam zalihe umjetnog gnoja i goriva kupovao prošle jeseni, kada je ministar gospodarstva rekao da nas čeka teška zima – kriza s energentima, rat u Ukrajini. To mi se sada jako obilo o glavu jer su tada cijene bile 60 posto više nego sada. Sada investiram u nadi da će mi sljedeće godine cijena biti fer, korektna i da ću konačno zaraditi na mlijeku", dodao je.

Goleš ga je na kraju razgovora pitao kada bi se cijene mliječnih proizvoda mogle značajnije smanjiti.

"To je pitanje jako velik zalogaj i za velike ekonomske analitičare", ustvrdio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene