Biden na granici El Paso
Biden na granici El Paso Foto: Afp

Oko 200 migranata protjerano je prema meksičkom gradu Ciudad Juarez u nedjelju prije dolaska američkog predsjednika u Meksiko u službeni posjet na kojem će važna tema biti migrantska kriza između dviju zemalja.


Predsjednik Joe Biden prvi je put u dvije godine svojeg mandata posjetio granicu SAD-a i Meksika

"Neka Biden pokaže da ima srca", zamolio je Venezuelac José David Meléndez pošto su ga izgnale američke useljeničke vlasti. "Mnogo je djece koja su razdvojena od svojih obitelji", rekao je taj 25-godišnji muškarac.

Niz Venezuelaca, Kubanaca, Nikaragvanaca i Haićana, neki od njih s djecom na rukama, ušao je na meksički teritorij pošto je prešao most između dviju zemalja, javlja novinar AFP-a s rijeke Rio Bravo (koju u SAD-u nazivaju Rio Grande).

Ilustracija Policija uhitila sina ozloglašenog trgovca drogom: Akcija se odigrala nekoliko dana uoči dolaska Bidena

Meléndez je ispričao da su ga uhvatili pripadnici granične ophodnje u crkvi u kojoj se sklonio s drugim migrantima. "Agenti granične ophodnje tukli su nas, natjerali da trčimo, uperili u nas oružje, uperili su oružje u djecu, pa gdje su tu ljudska prava?" zapitao je mladić odjeven samo u džemper unatoč hladnoći.

"Ljudi imaju pravo na slobodu, na bolji život, nemoguće je živjeti u našoj zemlji, izjavio je Kubanac Lorenzo Escobar (36), koji je nakon izgona dobio 60 dana prava boravka u Meksiku.

Erick Rodriguez, drugi Venezuelac koji je dobio izgon, molio je Bidena da ih prihvati u SAD kako bi mogli naći posao, pomoći svojim obiteljima.

Govorio je i o mogućnosti da im SAD dopusti ulazak kako bi mogli zatim zatražiti azil u Kanadi.

Oporba: "Biden zatvara oči pred krizom" 

Prije dolaska na sastanak Sjeverne Amerike u glavni grad Meksika Biden se u nedjelju zaustavio u pograničnom teksaškom gradu El Paso, a on je velik ulaz za migrante koji pokušavaju preko 3100 kilometara duge zajedničke granice ući u Sjedinjene Države.

U Meksiku će američki predsjednik u ponedjeljak razgovarati o migrantskoj krizi između dviju zemalja s meksičkim kolegom Andrésom Manuelom Lópezom Obradororom.

Joe Biden Velik trenutak za Bidena, potpisao važan zakon: ''Jednakost, sloboda i pravda ne samo za neke nego za sve''

Biden, kojega republikanska oporba u SAD-u optužuje da zatvara oči pred tom krizom, sastao se s graničnom policijom u El Pasu, gdje ga je dočekao konzervativni guverner Teksasa Greg Abbott, koji optužuje demokratskog predsjednika za propusnost granice.

Bidenov posjet južnoj granici SAD-a prva je etapa trodnevnog putovanja u Meksiko posvećenog migracijskoj politici i suzbijanju krijumčarenja droge.

Bijela kuća u četvrtak je objavila mjere kojima će pokušati rasteretiti granicu, gdje je u studenom uhićeno više od 230.000 ljudi.

SAD i Meksiko 2021. su obznanili da mijenjaju pristup politici borbe protiv zlouporabe droge te da će se usredotočiti na uzroke krijumčarenja, nakon 15 godina isključivo vojne strategije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju