Janez Janša
Janez Janša Foto: Afp

Slovenski premijer Janez Janša upleo se u verbalni sukob na Twitteru s Guyjem Verhofstadtom, dugogodišnjim eurozastupnikom i bivšim voditeljem liberalne grupacije Alde u Europskom parlamentu, nakon Verhofstadtove kritike na račun slobode medija u Sloveniji.


U više objava na društvenoj mreži Janez Janša naveo je da se Verhofstadt "arogantno" predstavlja kao čuvar europskih vrijednosti i želi "patronizirati" Slovencima koji, međutim, kako je dodao Janša, "sami odlučuju o vlastitim interesima".

Verhofstadtu, koji je u dugoj političkoj karijeri bio i belgijski premijer od 1999. do 2008., Janša je sarkastično poručio da se koncentrira na loše izborne rezultate svoje stranke u Belgiji i da "najprije stekne povjerenje svojih birača" prije nego što "drži lekcije" drugima.

Slovenski premijer, poznat u domovini po sarkastičnom stilu koji zna prijeći granice pristojnosti kad komunicira s političkim rivalima ili protivnicima, nekadašnjem je belgijskom premijeru u jednom od tvitova također poručio da nije vođa "kolonijalne sile" i da "Slovenija nije Kongo", aludirajući zajedljivo na kolonijalnu prošlost Belgije u Africi.

Janšina reakcija uslijedila je nakon što je Verhofstadt u ponedjeljak na Twitteru izrazio zabrinutost što se "napadi na slobodne medije u Sloveniji nastavljaju", upitavši se mogu li Europska komisija i Vijeće EU-a "djelovati" prije nego što Slovenija i premijer Janša sredinom godine preuzmu predsjedanje Europskom unijom budući da, kako je ustvrdio, Slovenija nakon Poljske i Mađarske postaje treća članica u "antidemokratskom" bloku u Uniji.

Janez Janša (Foto: AFP) Slovenska Vlada reagirala na tvrdnje njemačkog lista: "Janša nije napao novinarku, kod nas nema cenzure"

Janez Janša Rasprava u slovenskom parlamentu: Hoće li na tajnom glasanju pasti Janšina Vlada

Janšina vlada već je duže vrijeme predmet kritika slovenskih novinarskih organizacija koje navode da Janša i vlada pokušavaju preuzeti vodeće medije čiji je osnivač država, poput javne televizije i novinske agencije STA, kako bi ugušili kritički intonirane glasove.

Taj spor je u međuvremenu dobio i šire dimenzije, pa je na račun toga bilo izrečeno i više kritičkih izjava glasnogovornika Europske komisije.
Janša tvrdi da medijima u Sloveniji vladaju stare strukture i ekstremna ljevica koji kontroliraju 80 posto medijske scene, te da su kritike na račun njegove vlade bez osnova i plasirane od njegovih političkih protivnika.