Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajat će cijeli dan

Rasprava u slovenskom parlamentu: Hoće li na tajnom glasanju pasti Janšina Vlada

Karl Erjavec (Foto: AFP)
Karl Erjavec (Foto: AFP) Foto: Afp
Slovenski parlament u ponedjeljak odlučuje o prijedlogu oporbe da se koalicijskoj vladi Janeza Janše izrekne nepovjerenje, a na mjesto mandatara za sastav nove imenuje Karl Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS).

Izvanredna sjednica započela je u 10 sati, prijavljeno je 11 sati rasprave, nakon čega slijedi tajno glasanje. Rezultati glasanja, po riječima predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, mogu se očekivati kasno navečer.

Da bi uspio prijedlog oporbene Koalicije ustavnog luka (KUL) o izricanju konstruktivnog nepovjerenja sadašnjoj vladi i premijeru te imenovanju Erjavca kao njezina kandidata za sastav nove vlade, na tajnom bi glasanju za to trebalo glasati najmanje 46 zastupnika, više od polovice od 90, koliko ih broji slovenski Državni zbor.
Zastupnicima će se tijekom sjednice obratiti premijer Janez Janša i njegov izazivač Karl Erjavec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo 4 slučaja britanskog soja Kod susjeda stanje sve bolje, no epidemiolog upozorava: "Nije vrijeme za popuštanje mjera, nego za njihovo jačanje"

Janša je posljednjih dana u više navrata izrazio uvjerenje da inicijativa oporbe da smijeni sadašnju vladu neće uspjeti, odnosno da od nje "neće biti ništa", te ju je ocijenio destruktivnim političkim potezom, s obzirom na epidemiju koronavirusa i pripreme Slovenije na preuzimanje predsjedavanja Vijećem Europske unije polovicom godine.

Erjavca za mandatara, uz njegove zastupnike, predlažu još Lista Marjana Šarca (LMŠ), Socijalni demokrati (SD), Ljevica (L), te Stranka Alenke Bratušek (SAB), koje zajedno imaju 39 zastupničkih glasova, ali vjeruju da bi smjenu vlade mogli na tajnom glasanju podržati i neki nezadovoljni zastupnici iz Janšine koalicije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukidaju se neke iznimke Kako će Hrvatska odgovoriti? Slovenija uvodi stroži režim prelaska granice, hrvatski radnici u ozbiljnom problemu

Sadašnju vladu, a posebno Janšu i njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS), oporba optužuje za narušavanje ustavnih načela, loše upravljenje epidemijom COVID-19. Zamjeraju im i navodni autoritarni stil vladanja, a tvrde da je vlada koju vodi Janša pogrešnim potezima na planu vanjske politike udaljila državu od središnjeg dijela Europske unije i načela parlamentarne demokracije. Također im se zamjera i ugrožavanje slobode medija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene