Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tražili demantij

Slovenska Vlada reagirala na tvrdnje njemačkog lista: "Janša nije napao novinarku, kod nas nema cenzure"

Janez Janša (Foto: AFP)
Janez Janša (Foto: AFP) Foto: Afp
U Sloveniji nema cenzure niti vladinih napada na novinare, naprotiv u zemlji dominiraju "protuvladini" mediji u vlasništvu tajkuna i pod kontrolom ljevice, tvrdi slovenska vlada u zahtjevu za ispravkom jednog članku u muenchenskom dnevniku "Sueddeutsche Zeitung".

Njemački je list objavio kritički članak o stupnju medijskih sloboda u Sloveniji, posebno u vezi s reportažom na bruxelleskom portalu Politico. Novinarka Lilly Bayer prenijela je u njoj navode o verbalnim prijetnjama novinarima i pritisku na medije od strane vlade Janeza Janše koji rezultiraju "samocenzurom", na što je Janša uzvratio da se radi o "naručenim lažima", da je novinarka citirala anonimne nevjerodostojne izvore, ispuštajući odgovore i objašnjenja koja je dobila od vlade, te da se radilo o pristrasnom izvješćivanju.

U demantiju slovenske vlade, nakon što je te navode prenio i njemački list navodi se da za samocenzuru novinara u Sloveniji nema nikakvog dokaza.

"Upravo suprotno, članci protiv vlade u Sloveniji su izuzetno popularni, što je i očekivano u državi gdje je zabrinjavajuća većina medija podčinjena lijevim interesima, u političkom i kapitalskom smislu, za što postoje empirijski dokazi", navodi u svom demantiju, uz zahtjev za ispravkom navoda u članku slovenska vlada.

Što se tiče Janšine twitter poruke novinarki Politica, slovenska vlada navodi da se nije radilo o nikakvom napadu nego pravu čelnika jedne države da se izrazi kao privatna osoba.

Janša je, navodi se u zahtjevu za ispravak što ga je objavila slovenska vlada, kao privatni građanin izrazio svoje "razočarenje" što nije uzela u obzira opširan materijal koji je dobila od vlade koji opovrgava tvrdnje o cenzuri ili prijetnjama novinarima u Sloveniji.

Janša je time učinio "isto što i (francuski predsjednik) Emmanuel Macron", kad je lani prilikom posjeta Bejrutu kritizirao francuskog novinara Georgesa Malbrunota zbog "politički pristranog članka", navodi se u tekstu kojim se traži ispravak članka u Sueddeutsche Zeitungu.

Riječ je o incidentu do kojega je prošle godine došlo prilikom Macronova posjeta Libanonu, gdje je francuski predsjednik nakon tragične eksplozije koja je odnijela 190 života, te politički i ekonomski urušila tu zemlju pokušavao pomiriti različite političke frakcije za reforme usmjerene u obnovu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cjelodnevna rasprava Slovenski zastupnici odlučili: Janšina vlada ostaje na dužnosti, Erjavec neće biti novi mandatar

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon čestitke Trumpu Janša i dalje odbija čestitati Bidenu pobjedu na izborima, čeka službene rezultate: "Treba razmišljati vlastitom glavom"

Macron je na konferenciji za tisak u Bejrutu početkom rujna verbalno napao novinara Le Figaroa Georgesa Malbrunota, eksperta za odnose na Bliskom istoku, zbog članka u kojemu je Malbrunot otkrio da se Macron prije toga nenajavljeno sastao i s predstavnicima Hezbolaha i zaprijetio im mogućim sankcijama ako se ne uključe u dogovor o reformama.

Novinarevo otkriće Macron je u povišenom tonu nazvao neprofesionalnim i "zlobnim", s obzirom da je znao za osjetljivost trenutka, te povijesno iskustvo Libanona, a Macronov ured je objavio da su u Figarou bile objavljene informacije bez ikakve verifikacije ili mogućnosti da predsjednik iznese svoju stranu priče.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene