Povrh svega, diljem Iraka svako toliko nestaje struje (FOTO: weather-forecast.com)
Povrh svega, diljem Iraka svako toliko nestaje struje (FOTO: weather-forecast.com)

Ukoliko se ovakvi trendovi nastave, odnosno budu li temperature i dalje rasle, znanstvenici upozoravaju da će do kraja stoljeća neki dijelovi planete biti nenastanjivi.


Iračka vlada zatvorila je sve svoje urede, a ulice diljem te države su uglavnom potpuno prazne jer se siroti ljudi ovih dana peku na temperaturama koje dosežu 53 °C!

Da bi stvari bile time gore, Iračani su pogođeni i nestašicama struje, a najgore je izbjeglicama iz Faludže jer povrh svega u kampovima zna nestati pitke vode.

Situacija nije ništa manje paklena ni u obližnjim zemljama, pa priči vrijedi dodati i da je u Kuvajtu izmjeren stupanj više - 54 °C.

Ako je za vjerovati podacima koje su objavili znanstvenici američke Državne uprave za oceane i atmosferu, nemamo se što pretjerano čuditi jer već 14 mjesec zaredom bilježimo temperaturne rekorde na globalnoj razini.

I lipanj je otišao za gotovo cijeli stupanj gore u odnosu na prosjek iz 20. stoljeća, a znanstvenici upozoravaju i na to će pojedini dijelovi planete, ukoliko se takav trend nastavi, jednostavno postati nenastanjivi.

Primjerice, Perzijski zaljev bi mogao do kraja stoljeća ostati pust jer su simulacije na računalima otkrile da bi se dnevne temperature mogle početi penjati i do 77 °C, objavljeno je nedavno u časopisu Nature Climate Change.